Cum puteți reduce riscul cardiovascular în 7 pași

Cum puteți reduce riscul cardiovascular în 7 pași

©

Autor:

Cum puteți reduce riscul cardiovascular în 7 pași
Obiceiurile zilnice au un impact profund asupra stării de bine È™i a sănătății întregului organism, pe termen scurt È™i lung. Comportamentele nesănătoase ca fumatul, sedentarismul sunt cauză principală a bolilor cardivoasculare È™i a altor boli cronice. Factorii de risc sunt modificabili È™i nemodificabili. Cei modificabili, aÈ™a cum le spune È™i numele, pot fi modificaÈ›i prin schimbarea unor obiceiuri nesănătoase cu altele benefice, îmbunătățire care poate face diferenÈ›a considerabil.

Citiți mai multe despre riscul cardiovascular și factorii de risc cardiovascular.

AsociaÈ›ia Americană a Inimii a dezvoltat programul Life's Simple 7 pentru sănătatea inimii, destinat îmbunătățirii sănătății publice prin educarea stilului de viață. Iată care sunt cei 7 paÈ™i de urmat pentru reducerea riscului cardiovascular:

1. Fiți activi!

Activitatea fizică zilnică creÈ™te durata È™i calitatea vieÈ›ii. Cel puÈ›in 30 minute de activitate fizică moderată pe zi, de 5 ori pe săptămână, aduce beneficii substanÈ›iale asupra sănătății inimii È™i nu numai. Activități aparent banale ca mersul pe jos, urcatul scărilor sau alergatul sunt un prim pas spre un stil de viață mai activ. Activitatea fizică mai intensă, de 75 minute pe săptămână suplimentează aceste beneficii.

Sportul poate reduce tensiunea arterială mărită, ajută la menÈ›inerea greutății sub control È™i reduce LDL-colesterolul. De asemenea, este asociat cu un risc mai redus de diabet tip 2, reduce depresia, îmbunătățeÈ™te densitatea oaselor È™i îmbunătățeÈ™te calitatea somnului.

Aflați din articolul nostru cum ne putem automotiva să fim mai activi.

2. Controlați-vă colesterolul!

Colesterolul ridicat contribuie la formarea plăcilor, care pot bloca arterele È™i pot favoriza astfel apariÈ›ia bolilor cardiovasculare grave È™i a AVC-ului. Colesterolul este o substanță ceroasă pe care organismul o utilizează pentru a forma membranele celulare È™i unii hormoni, dar când în organism se formează prea mult colesterol „rău” (LDL-colesterol), acesta formează plăci care se depun la nivelul arterelor. Aceste blocaje pot cauze boli cardiovasculare sau AVC. Aici intervine colesterolul bun” sau HDL-colesterol, care curăță colesterolul „rău” din artere.

Echilibrul dintre aceste două tipuri de colesterol este menÈ›inut însă doar printr-un stil de viață sănătos. Activitatea fizică, limitarea aportului de grăsimi saturate prin reducerea consmului de carne roÈ™ie È™i alegerea lactatelor sărace în grăsimi, includerea grăsimilor benefice vegetale, sunt esenÈ›iale pentru reducerea LDL-colesterolului È™i creÈ™terea HDL-colesterolului.

MonitorizaÈ›i-vă periodic colesterolul È™i faceÈ›i schimbări în stilul de viață pentru normalizarea lui. Medicul vă poate prescrie medicaÈ›ie pentru reducerea colesterolului È™i pentru menÈ›inerea acestuia în limite normale.

3. MâncaÈ›i sănătos!

O dietă sănătoasă este o armă extrem de importantă È™i puternică în prevenirea bolilor cardiovasculare. Alimentele sănătoase sunt combustibil pentru organism È™i ajută la formarea de noi celule È™i obÈ›inerea de energie pentru lupta împotriva bolilor. Legumele, fructele, lactatele sărace în grăsimi, cerealele integrale bogate în fibre È™i carnea slabă, inclusiv peÈ™te, sunt esenÈ›iale pentru o viață sănătoasă.

Iată cum puteți adopta o dietă mai sănătoasă:
  • ConsumaÈ›i zilnic fructe È™i legume.
  • ConsumaÈ›i cereale integrale bogate în fibre, nerafinate.
  • ConsumaÈ›i de două ori pe săptămână peÈ™te.
  • RenunÈ›aÈ›i la consumul de zahăr adăugat È™i grăsimi saturate.
  • ÈšineÈ›i un jurnal alimentar pentru a monitoriza ceea ce consumaÈ›i.

4. Gestionați-vă tensiunea arterială!

Hipertensiunea este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare È™i AVC. Hipertensiunea, numită È™i „ucigaÈ™ul silenÈ›ios”,  însemană că sângele care curge prin artere pune prea multă presiune pe pereÈ›ii vaselor de sânge, făcându-le să îÈ™i depășească limita de rezistență È™i cauzând leziuni microscopice. Ulterior organismul încearcă să repare aceste leziuni, dar acestea între timp depozitează plăci aterosclerotice È™i pot forma blocaje, cheaguri de sânge È™i rigidizarea arterelor slăbite

Cât trebuie să fie tensiunea arterială normală? AflaÈ›i de aici.

Iată ce puteți face pentru a gestiona și normaliza tensiunea arterială mărită:
  • MonitorizaÈ›i-vă tensiunea arterială pentru a vă asigura că se află în limite normale. ATENÈšIE! De cele mai multe ori, hipertensiunea nu prezintă simptome.
  • AdoptaÈ›i o dietă echilibrată, cu reducerea sodiului.
  • EfectuaÈ›i zilnic exerciÈ›ii fizice È™i menÈ›ineÈ›i-vă la o greutate normală.
  • ReduceÈ›i nivelul de stres, limitaÈ›i consumul de alcool È™i renunÈ›aÈ›i la fumat.
  • UrmaÈ›i medicaÈ›ia prescrisă de medic dacă este cazul, pentru reducerea hipertensiunii.

5. Mențineți-vă la o greutate sănătoasă!

Greutatea excesivă, mai ales în zona taliei, creÈ™te riscul de hipertensiune, hipercolesterolemie È™i diabet. Scăderea în greutate în cazul persoanelor supraponderale sau obeze înseamnă reducerea riscului cardiac. În cazul persoanelor supraponderale sau obeze cu alÈ›i factori de risc cardiovasculari prezenÈ›i, reducerea greutății corporale cu 3-5% din greutate poate produce rezultate benefice majore din punct de vedere clinic. O scădere mai amplă în greutate produce efecte mult superioare benefice asupra tensiunii arteriale, nivelului de colesterol È™i glicemiei.

CalculaÈ›i-vă IMC-ul pentru a determina dacă trebuie să scădeÈ›i în greutate, iar dacă este cazul, urmaÈ›i o dietă în acest scop, la recomandarea È™i sub supravegherea medicului È™i a dieteticianului, împreună cu adoptarea unui stil de viață activ.

6. Monitorizați-vă glicemia!

Majoritatea alimentelor consumate se transformă în glucoză pe care organismul o foloseÈ™te ulterior pentru energie. Organismul foloseÈ™te un hormon numit insulină ce transportă energia din alimente în celule. Dacă valoarea glicemiei circulante este mai jos de 100, vă aflaÈ›i în limite normale. Dacă nu, rezultatele pot indica diabet sau prediabet. Efectul diabetului poate fi minimizat prin consumul de alimente sănătoase, controlarea greutății corporale, sport È™i urmarea medicaÈ›iei prescrise de medic.

  • ReduceÈ›i consumul de zaharuri simple, mai ales din băuturi răcoritoare, dulciuri È™i alte produse procesate.
  • AdoptaÈ›i un stil de viață activ, deoarece activitatea fizică aerobă moderată ajută organismul să răspundă corect la insulină.
  • UrmaÈ›i tratamentul pentru diabet prescris de medic, dacă este cazul.

7. Renunțați la fumat!

Fumătorii au un risc mai mare de boli cardiovasculare. Fumatul afectează întregul sistem circulator È™i creÈ™te riscul de boli coronariene, de rigidizare a arterelor, de anevrism sau formarea cheagurilor de sânge. RenunÈ›area la fumat reduce considerabil riscul de boli cardivasculare È™i AVC, dar È™i de cancer È™i boli pulmonare cronice. Efectele se văd după scurt timp, iar riscul foarte ridicat al unui fumător de a dezvolta boli cardiace este redus considerabil după renunÈ›area la fumat.

Informați-vă din articolele noastre despre efectele fumatului și cum puteți renunța la fumat.

ToÈ›i aceÈ™ti factori de risc sunt interconectaÈ›i È™i se influenÈ›ează reciproc. Prin alimentaÈ›ia sănătoasă, renunÈ›area la fumat, scăderea în greutate, practicarea sportului, controlul glicemiei, al colesterolului È™i hipertensiunii, se reduce considerabil riscul de boli cardiovasculare, la orice vârstă.

Data actualizare: 26-04-2017 | creare: 26-04-2017 | Vizite: 3211
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • BioSport Earbuds – căștile care îți monitorizează inima
  • 5 obiceiuri pentru o inimă sănătoasă
  • Dispozitivul electric pentru îmbunătățirea funcÈ›iei cardiace
  •