Microscopia 3D poate ajuta la identificarea unor noi tratamente împotriva obezității
Autor: Teodorescu Mihai

Cercetătorii care se concentrează pe studiul grăsimilor știu că unele țesuturi adipoase sunt mai predispuse la comorbidități legate de inflamație decât altele, dar motivele pentru care se întâmplă acest lucru nu sunt pe deplin înțelese. Într-un nou studiu, o echipă de cercetători, condusă din profesori de bioinginerie de la Universitatea din Illinois, detaliază utilizarea unei noi tehnici avansate de cercetare la șoareci.
Rezultatele studiului, publicate în revista Science Advances, arată că inflamația în țesutul adipos se prezintă ca niște structuri complexe, asemănătoare coroanei. Studiile anterioare au arătat că grăsimea corporală care conține aceste structuri este asociată cu rezultate mai slabe ale obezității și ale tulburărilor metabolice asociate, raportează studiul.
Anterior, cercetătorii erau limitați la utilizarea microscopiei tradiționale și a tehnicilor de analiză 2D a țesutului. Pentru a obține o vizualizare mai bună, echipa de cercetători a combinat un tip special de microscopie care folosește mai degrabă microscopia 3D decât un fascicul de lumină, o tehnică care face țesutul transparent și algoritmi de învățare care ajută la procesarea unei cantități mari de imagini. Cercetătorii au descoperit că aparențele coroanei care dau numele acestor structuri seamănă, în realitate, mai mult cu cochilii 3D sau sfere concentrice care înconjoară un miez gol.
Abilitatea de a determina volumul, dimensiunea, geometria și dimensiunea structurilor găsite le-a oferit cercetătorilor ocazia să descopere că obezitatea tinde să fie asociată cu o prevalență de structuri rare, masive, asemănătoare coroanei. Aceste structuri foarte mari sunt grupate împreună și situate în centrul țesutului. Unul dintre autorii studiului, Andrew Smith, a spus că cercetarea poate duce la apariția unor noi terapii medicamentoase și a unor noi modalități de evaluare a sănătății metabolice a pacienților.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Mersul pe bicicletă ar putea preveni diabetul de tip 2
- Studiu: genetica poate influența greutatea corporală
- Riscul de boli cardiovasculare și afecțiuni cronice renale este mai mare la pacienții cu prediabet
- Bypass-ul gastric mai eficient în controlul obezității și diabetului decât modificările stilului de viață
intră pe forum