MIT: Rata sinuciderilor crește în perioada sărbătorilor de iarnă

©

Autor:

MIT: Rata sinuciderilor crește în perioada sărbătorilor de iarnă

FALS


O presupunere intens vehiculată, mai ales prin intermediul mass-media, este că în preajma sărbătorilor de iarnă, care în mod tradițional se petrec cu familia și persoanele apropiate, numărul sinuciderilor crește. O posibilă explicație - oamenii singuri și depresivi resimt mai acut singurătatea în această perioadă. Ce se întâmplă însă în realitate?

În realitate există o asociere între rata sinuciderilor și anotimp, dar exact în sensul opus celui pe care îl cunoaștem: numărul sinuciderilor este cel mai mai ridicat primăvara și cel mai scăzut în luna decembrie, așa cum a arătat un raport statistic realizat de Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA.

Fără îndoială, sărbătorile de iarnă pot fi o perioadă dureroasă pentru cineva care a pierdut o persoană dragă. Aceasta ar fi singura parte de adevăr din acest mit. De aici până la creșterea numărului de sinucideri este o cale lungă, care nu este susținută de datele statistice.

Sinuciderea este o problemă de sănătate publică, în 2012 fiind a doua cauză de mortalitate pentru indivizii cu vârste între 15 și 29 de ani la nivel global, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății.

De ce se perpetuează totuși acest mit, în ciuda dovezilor care îl contrazic? Un rol important îl are mass-media, care în perioada sărbătorilor de iarnă aduce în atenția publicului cazuri de sinucideri, făcându-ne în mod eronat să credem că sunt mai frecvente în această perioadă a anului. Și filmele au o contribuție la menținerea acestui mit.

Efectele acestei dezinformări împiedică cunoașterea cauzelor reale care împing oamenii să recurgă la acest gest.

Data actualizare: 30-09-2014 | creare: 30-09-2014 | Vizite: 2179
Bibliografie
Holidays, Suicide, Myths, and Truths, link: https://www.psychologytoday.com/blog/promoting-hope-preventing-suicide/201212/holidays-suicide-myths-and-truths
True or False: Depression and Suicide Rates Rise During the Holiday Season, link: https://www.med.nyu.edu/content?ChunkIID=156980
Suicide data, link: https://www.who.int/mental_health/prevention/suicide/suicideprevent/en/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Riscul suicidar, evaluat mai precis cu un model computațional
  • Predicția riscului de suicid este ineficientă deocamdată (meta-analiză)
  • Perfecționismul - asociat cu riscul de suicid
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum