Modificările dietei pot ajuta la reducerea declinului cognitiv: brânza și vinul roșu, efecte benefice pentru creier

©

Autor:

Modificările dietei pot ajuta la reducerea declinului cognitiv: brânza și vinul roșu, efecte benefice pentru creier
Alimentele pe care le consumăm pot avea un impact direct asupra acuității noastre cognitive la bătrânețe, potrivit noilor cercetări.
Rezultatele unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Știință și Tehnologie din Iowa arată că brânza oferă protecție împotriva problemelor cognitive legate de vârstă, iar vinul roșu a fost asociat cu o îmbunătățire a funcției cognitive.

Studiul reprezintă o primă analiză la scară largă, care leagă anumite alimente de acuitatea cognitivă la bătrânețe. Echipa de cercetători, condusă de Auriel Willette, profesor asistent în știința alimentelor și nutriția umană și Brandon Klinedinst, doctorand în neurologie, au analizat datele colectate de la peste 1.500 de adulți cu vârsta cuprinsă între 46 și 77 de ani din Regatul Unit, prin intermediul bazei de date biomedicală la scară largă.

Participanții la studiu au finalizat un test de inteligență ca parte a chestionarului, la momentul inițial, între anii 2006 și 2010 și apoi în două evaluări ulterioare, efectuate din 2012 până în 2013 și din nou între 2015 și 2016. Participanții au răspuns, de asemenea, la întrebări despre consumul de alimente și alcool la momentul inițial și prin două evaluări ulterioare. Conform rezultatelor studiului, cele mai semnificative descoperiri sunt:
  • brânza s-a dovedit a fi cel mai protector aliment împotriva problemelor cognitive legate de vârstă, chiar și atunci când este consumată târziu în viață;
  • consumul zilnic de alcool, în special de vin roșu, asociat cu o îmbunătățire a funcției cognitive;
  • consumul săptămânal de carne de miel, dar nu și alte cărnuri roșii, s-a dovedit a îmbunătăți priceperea cognitivă pe termen lung;
  • consumul excesiv de sare poate duce la apariția problemelor cognitive, însă numai printre persoanele deja expuse riscului de boală Alzheimer.

„Am fost plăcut surprins să remarc că rezultatele noastre sugerează că brânză și vinul roșu consumate zilnic nu sunt bune doar pentru a ne ajuta să facem față pandemiei actuale cu COVID-19, ci poate și pentru a face față unei lumi din ce în ce mai complexe care nu pare să încetinească niciodată”, a spus Willette. „În funcție de factorii genetici, unii indivizi par a fi mai protejați de efectele Alzheimer, în timp ce alții par să prezinte un risc mai mare. Acestea fiind spuse, cred că alegerile alimentare adecvate pot preveni boala și declinul cognitiv cu totul”, a adăugat Klinedinst.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 16-12-2020 | creare: 16-12-2020 | Vizite: 637
Bibliografie
Including more wine and cheese -- may help reduce cognitive decline, study suggests, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/12/201210145850.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vârstnicii cu o viziune mai optimistă au o memorie și o funcție cognitivă mai bună
  • Fluctuațiile LDL-colesterolului au fost asociate cu reducerea funcțiilor cognitive
  • Vă doriți un creier în formă? Faceți voluntariat!
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum