Modificările metabolice în urma operației de bypass gastric revin la nivelurile anterior operație într-un an

©

Autor:

Modificările metabolice în urma operației de bypass gastric revin la nivelurile anterior operație într-un an
Un studiu realizat de Universitatea Lund din Suedia a ridicat îndoieli cu privire la eficacitatea pe termen lung a procedurilor bariatrice care implică operația de bypass gastric. Cercetarea s-a concentrat pe modificările metabolice care apar în urma intervenției chirurgicale. Studiul a constatat că cele mai semnificative modificări metabolice au avut loc imediat după operație. Cu toate acestea, după un an, concentrația de metaboliți și grăsimi din corpul participanților a revenit în mare parte la nivelurile de dinainte de procedură.
Studiile anterioare au indicat că majoritatea persoanelor care sunt supuse unei intervenții chirurgicale de bypass gastric își recapătă greutatea în cinci ani de la procedură. Cu toate acestea, se cunosc puține despre modul în care intervenția chirurgicală afectează metabolismul. Studiul recent, publicat în revista Obesity, și-a propus să investigheze modificările metabolice la persoanele supraponderale înainte și după operația de bypass gastric. Cercetătorii au descoperit că cele mai pronunțate schimbări metabolice au avut loc la scurt timp după intervenție chirurgicală și, în decurs de un an, nivelurile de metaboliți și grăsimi în rândul participanților au revenit aproape la nivelurile inițiale.

Studiul s-a bazat pe date de la 148 de participanți, atât cu diabet zaharat de tip 2, cât și fără diabet, care au suferit o intervenție chirurgicală de bypass gastric în Suedia. Au fost recoltate probe de sânge înainte de procedură și de cel puțin două ori după aceea, iar indicele de masă corporală (IMC) al participanților a fost măsurat de mai multe ori.

Analiza a arătat că grăsimile polinesaturate specifice au crescut inițial după operație, apoi nu s-au mai apropiat de nivelurile de dinainte de operație. Unii aminoacizi legați de rezistența la insulină și diabetul de tip 2 au prezentat și ei fluctuații, cu reduceri postoperatorii urmate de creșteri ulterioare. Studiul a sugerat că riscul de a dezvolta diabet de tip 2 a fost inițial redus pentru cei fără afecțiune, dar acest risc a crescut din nou după un an. Pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2 preexistent, a existat o remisiune temporară a bolii după intervenția chirurgicală, dar riscul de recidivă a crescut în timp.

Echipa de cercetare a comparat, de asemenea, efectele unei diete sărace în calorii și ale operației de bypass gastric. În timp ce dieta a avut un impact mai semnificativ asupra metabolismului, intervenția chirurgicală a dus la schimbări relativ modeste. Rezultatele acestui studiu subliniază necesitatea unei cercetări mai cuprinzătoare și extinse pentru a trage concluzii definitive. În ciuda anumitor limitări, procedurile bariatrice oferă beneficii, cum ar fi remiterea diabetului de tip 2 pentru mulți pacienți. Cercetătorii speră să investigheze în continuare variațiile la nivel individual ale metabolismului în urma unor astfel de proceduri în viitor.

sursa: News Medical
foto: Lund University (iStock/herjua)

Data actualizare: 21-08-2023 | creare: 21-08-2023 | Vizite: 247
Bibliografie
Metabolic changes after gastric bypass surgery reverse within one year, link: https://www.news-medical.net/news/20230817/Metabolic-changes-after-gastric-bypass-surgery-reverse-within-one-year.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum