Bypass-ul gastric prezintă un ușor avantaj în fața gastrectomiei longitudinale în studiile pe termen lung

©

Autor:

Bypass-ul gastric prezintă un ușor avantaj în fața gastrectomiei longitudinale în studiile pe termen lung
Un studiu controlat randomizat de fază a treia desfășurat în două spitale olandeze a comparat efectele pe termen lung ale pierderii în greutate ale două intervenții chirurgicale bariatrice: bypass gastric și gastrectomie longitudinală. Studiul a inclus 628 de pacienți eligibili pentru chirurgie metabolică, aceștia fiind repartizați aleatoriu pentru una dintre cele două proceduri: 312 de pacienți pentru gastrectomie și 316 de pacienți pentru bypass.

Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul  The Lancet Regional Health – Europe.

Principalele constatări ale studiului includ:
 • Comparabilitate clinică: Ambele proceduri au avut efecte comparabile din punct de vedere clinic asupra pierderii excesului de indice de masă corporală (IMC) la indivizii cu obezitate de gradele 2 și 3.
 • Pierdere totală în greutate: Bypass-ul gastric a rezultat într-o pierdere totală în greutate semnificativ mai mare comparativ cu gastrectomia sleeve.
 • Beneficii suplimentare: Bypass-ul gastric a arătat beneficii în ceea ce privește rezultatele legate de dislipidemie și boala de reflux gastroesofagian (BRGE).
 • Rezultatele secundare: Ambele proceduri au arătat îmbunătățiri semnificative în comorbiditățile legate de obezitate după cinci ani, dar dislipidemia s-a îmbunătățit mai mult cu bypass-ul gastric. De asemenea, gastrectomia longitudinală a avut o incidență mai mare a bolii de reflux gastroesofagian de novo.
 • Complicații: Deși complicațiile minore au fost mai frecvente cu bypass-ul gastric decât cu gastrectomia longitudinală, diferențele între cele două grupuri în ceea ce privește complicațiile majore, hipertensiunea, diabetul de tip 2, apneea obstructivă în somn, durerea articulară și calitatea vieții legată de sănătate nu au fost semnificative.

Concluzii

Studiul oferă dovezi valoroase care pot ajuta clinicienii și factorii de decizie în luarea deciziilor informate, conducând la îmbunătățirea rezultatelor de sănătate publică.

Aceste rezultate susțin utilizarea chirurgiei metabolice pentru managementul obezității, oferind perspective mai clare asupra avantajelor și dezavantajelor gastrectomiei longitudinale și bypass-ului gastric.

sursa: News Medical
foto: Shidlovski/Shutterstock.com

Data actualizare: 28-01-2024 | creare: 28-01-2024 | Vizite: 378
Bibliografie
Gastric bypass shows slight edge over sleeve gastrectomy in long-term study, link: https://www.news-medical.net/news/20240125/Gastric-bypass-shows-slight-edge-over-sleeve-gastrectomy-in-long-term-study.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Operația de micșorare a stomacului scade toleranța la alcool
 • Scăderea în greutate înainte de intervenția bariatrică amplifică reducerea ponderală post-operatorie
 • Comportamentul alimentar la adolescenți post-chirurgie bariatrică
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum