Importanța managementului ponderal și al comportamentului alimentar post-chirurgie bariatrică

©

Autor:

Importanța managementului ponderal și al comportamentului alimentar post-chirurgie bariatrică
Managementul ponderal și achiziția unor comportamente alimentare corespunzătoare post-chirurgie bariatrică sunt indispensabile pentru succesul acestei intervenții, conform unui studiu publicat în jurnalul online JAMA Surgery.

Majoritatea studiilor și-au concentrat atenția asupra factorilor preoperatori utili pentru a anticipa eficiența reducerii greutății corporale și pentru a evalua potențialele riscuri și beneficii ale chirurgiei bariatrice în rândul persoanelor cu obezitate severă. Acești factori sunt reprezentați de :
  • indicele de masă corporală inițial;
  • pierderea în greutate care precede intervenția chirurgicală;
  • nivelul de activitate fizică;
  • prezența sau absența diabetului zaharat;
  • recomandarea precoce sau tardivă pentru tratamentul chirurgical;
  • o serie de variabile psiho-sociale, psiho-nutriționale și de comportament alimentar.

Studiul de față, Longitudinal Assesment of Bariatric Surgery-2 (LABS-2), și-a propus să analizeze factorii post-operatori care ar putea influența pierderea în greutate din perioada imediat următoare intervenției chirurgicale bariatrice.

Cercetarea s-a realizat pe o cohortă formată din 2022 adulți cărora li s-au efectuat diverse proceduri bariatrice: 1513 de cazuri de bypass gastric Roux-en-Y, respectiv 509 de cazuri care au implicat montajul inelului gastric reglabil.

Consecutiv celor 3 ani de urmărire, în cazul subiecților cărora li s-a efectuat bypass gastric, 31,5% dintre aceștia au înregistrat o scădere ponderală medie de 40 kg. În rândul persoanelor care au beneficiat de tehnica banding-ului gastric (inel gastric reglabil), doar 16% au prezentat o reducere în greutate în medie de 20 de kg.

Comportamentul alimentar a fost evaluat prin intermediul a 2 chestionare. Conform datelor declarate, s-a estimat faptul că subiecții care au acumulat cel puțin 3 modificări comportamentale pozitive consecutiv intervenției de bypass și-au redus greutatea cu aproximativ 38,8%, în timp ce persoanele care au beneficiat de banding gastric au prezentat o scădere cu 26,4% a greutății corporale, anterioare procedurii chirurgicale.

Modificările comportamentale asociate cu pierderea semnificativă în greutate sunt reprezentate de:
  • monitorizarea săptămânală a greutății;
  • reglarea și supresia aportului alimentar înainte de a resimți senzația de plenitudine gastrică;
  • respectarea unui orar al meselor care să prevină aportul alimentar continuu și/sau în exces.

Rezultatele studiului sugerează faptul că anumite comportamente alimentare ar trebui achiziționate pentru obținerea unor rezultate satisfăcătoare în urma intervențiilor chirurgicale bariatrice. În acest caz, abordarea multidisciplinară care să includă terapia comportamentală și educația terapeutică nutrițională este esențială. De asemenea, un control ponderal corespunzător care să includă auto-monitorizarea corectă a greutății corporale este necesar în managementul pacienților care au beneficiat de procedee bariatrice.

Data actualizare: 26-04-2016 | creare: 26-04-2016 | Vizite: 1583
Bibliografie
The importance of assessing weight control practices, eating behaviors, after bariatric surgery, link: https://medicalxpress.com/news/2016-04-importance-weight-behaviors-bariatric-surgery.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Răsplătirea copiilor cu mâncare poate duce la un comportament alimentar pe fond emoțional
  • Reclamele la alimente modifică prioritățile și preferințele alimentare la copii
  • De ce părinții ar trebui să evite criticile cu privire la greutatea copilului?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum