Modul în care dieta și modificările stilului de viață pot reduce riscul de cancer de prostată letal, explicat de cercetători
Autor: Domșa Dariana

„Am descoperit că bărbaÈ›ii cu niveluri mai ridicate ale anumitor molecule legate de dietă sunt mai predispuÈ™i să dezvolte cancer de prostată agresiv”, a spus autorul principal al studiului, Nima Sharifi, directorul Centrului de Cercetare a Malignităților Genitourinare de la Clinica din Cleveland. „Pe măsură ce ne continuăm cercetările în acest domeniu, speranÈ›a noastră este că într-o zi aceste molecule vor putea fi utilizate ca biomarkeri timpurii ai cancerului de prostată È™i vor ajuta la identificarea pacienÈ›ilor care îÈ™i pot modifica riscul de îmbolnăvire prin modificarea dietei È™i a stilului de viață”.
În acest studiu, dr. Sharifi È™i colaboratorii săi au studiat nivelurile de bază ale anumitor nutrienÈ›i È™i metaboliÈ›i din dietă, găsiÈ›i în serul de sânge al pacienÈ›ilor înainte de diagnosticarea cancerului de prostată. Cercetătorii au comparat nivelurile serice ale subiecÈ›ilor sănătoÈ™i È™i pe cele ale celor care au primit ulterior un diagnostic de cancer de prostată È™i au murit din cauza bolii.
Cercetătorii au descoperit că bărbaÈ›ii cu niveluri crescute ale unui metabolit numit fenilacetilglutamină (PAGln), un metabolit produs atunci când microbii din intestin descompun fenilalanina, un aminoacid care se găseÈ™te în multe surse de proteine ​​vegetale È™i animale, aveau de aproximativ două sau trei ori mai multe È™anse de a fi diagnosticaÈ›i cu cancer de prostată letal. Pe lângă PAGln, cercetătorii au descoperit că nivelurile crescute a doi nutrienÈ›i, colină È™i betaină, găsiÈ›i în abundență în produsele de origine animală, inclusiv în carnea roÈ™ie, gălbenuÈ™urile de ou È™i produsele lactate bogate în grăsimi, au fost, de asemenea, asociate cu un risc crescut de cancer de prostată agresiv.
Echipa de cercetare va continua să exploreze fiabilitatea utilizării colinei, betainei È™i PAGln ca biomarkeri ai cancerului de prostată agresiv È™i modul în care intervenÈ›iile dietetice pot fi utilizate pentru a modula nivelurile acestora È™i pentru a reduce riscul de îmbolnăvire ulterioară al pacienÈ›ilor.
sursa: Science Daily
foto: Cleveland Clinic
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Un nou medicament pentru diferite tipuri de cancer
- Consumul de broccoli ar putea proteja ficatul de cancer
- Care este motivul pentru care TRAIL, un potențial tratament împotriva cancerului, a fost ineficient până în prezent?
- Dezechilibrul florei vaginale, un factor de risc pntru cancerul cervical
- Cancer prostata cu metastaze osoase si pulmonare
- Zytiga - foarte eficient pentru tratarea cancerului prostatic
- Cancer de prostata
- Cancer prostata - Cabazitaxel & Abiraterone
- Cancer la oase
- Cancer prostata
- Cancer prostata
- Cancer prostata
- Cancer malign prostata