Modul în care dieta și modificările stilului de viață pot reduce riscul de cancer de prostată letal, explicat de cercetători

©

Autor:

Modul în care dieta și modificările stilului de viață pot reduce riscul de cancer de prostată letal, explicat de cercetători
Cercetătorii au arătat pentru prima dată că moleculele asociate dietei din intestin sunt asociate cu cancerul de prostată agresiv, sugerând că intervențiile dietetice pot ajuta la reducerea riscului. Deși vor fi necesare mai multe cercetări, autorul principal al studiului spune că rezultatele analizei echipei sale de cercetători pot avea implicații clinice pentru diagnosticarea și prevenirea cancerului de prostată letal.
„Am descoperit că bărbații cu niveluri mai ridicate ale anumitor molecule legate de dietă sunt mai predispuși să dezvolte cancer de prostată agresiv”, a spus autorul principal al studiului, Nima Sharifi, directorul Centrului de Cercetare a Malignităților Genitourinare de la Clinica din Cleveland. „Pe măsură ce ne continuăm cercetările în acest domeniu, speranța noastră este că într-o zi aceste molecule vor putea fi utilizate ca biomarkeri timpurii ai cancerului de prostată și vor ajuta la identificarea pacienților care își pot modifica riscul de îmbolnăvire prin modificarea dietei și a stilului de viață”.

În acest studiu, dr. Sharifi și colaboratorii săi au studiat nivelurile de bază ale anumitor nutrienți și metaboliți din dietă, găsiți în serul de sânge al pacienților înainte de diagnosticarea cancerului de prostată. Cercetătorii au comparat nivelurile serice ale subiecților sănătoși și pe cele ale celor care au primit ulterior un diagnostic de cancer de prostată și au murit din cauza bolii.

Cercetătorii au descoperit că bărbații cu niveluri crescute ale unui metabolit numit fenilacetilglutamină (PAGln), un metabolit produs atunci când microbii din intestin descompun fenilalanina, un aminoacid care se găsește în multe surse de proteine ​​vegetale și animale, aveau de aproximativ două sau trei ori mai multe șanse de a fi diagnosticați cu cancer de prostată letal. Pe lângă PAGln, cercetătorii au descoperit că nivelurile crescute a doi nutrienți, colină și betaină, găsiți în abundență în produsele de origine animală, inclusiv în carnea roșie, gălbenușurile de ou și produsele lactate bogate în grăsimi, au fost, de asemenea, asociate cu un risc crescut de cancer de prostată agresiv.

Echipa de cercetare va continua să exploreze fiabilitatea utilizării colinei, betainei și PAGln ca biomarkeri ai cancerului de prostată agresiv și modul în care intervențiile dietetice pot fi utilizate pentru a modula nivelurile acestora și pentru a reduce riscul de îmbolnăvire ulterioară al pacienților.

sursa: Science Daily
foto: Cleveland Clinic

Data actualizare: 02-11-2021 | creare: 02-11-2021 | Vizite: 352
Bibliografie
Cleveland Clinic study links gut microbiome and aggressive prostate cancer, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/10/211028120417.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • S-a descoperit o legătură între alopecia androgenică și cancerul de prostată
  • IMC-ul și circumferința abdominală mari, asociate cu un risc de cancer de prostată agresiv
  • Cea mai bună abordare pentru cancerul de prostată incipient: monitorizarea sau tratamentul?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum