Modul în care dieta și modificările stilului de viață pot reduce riscul de cancer de prostată letal, explicat de cercetători

Modul în care dieta și modificările stilului de viață pot reduce riscul de cancer de prostată letal, explicat de cercetători

©

Autor:

Modul în care dieta și modificările stilului de viață pot reduce riscul de cancer de prostată letal, explicat de cercetători
Cercetătorii au arătat pentru prima dată că moleculele asociate dietei din intestin sunt asociate cu cancerul de prostată agresiv, sugerând că intervenÈ›iile dietetice pot ajuta la reducerea riscului. DeÈ™i vor fi necesare mai multe cercetări, autorul principal al studiului spune că rezultatele analizei echipei sale de cercetători pot avea implicaÈ›ii clinice pentru diagnosticarea È™i prevenirea cancerului de prostată letal.
„Am descoperit că bărbaÈ›ii cu niveluri mai ridicate ale anumitor molecule legate de dietă sunt mai predispuÈ™i să dezvolte cancer de prostată agresiv”, a spus autorul principal al studiului, Nima Sharifi, directorul Centrului de Cercetare a Malignităților Genitourinare de la Clinica din Cleveland. „Pe măsură ce ne continuăm cercetările în acest domeniu, speranÈ›a noastră este că într-o zi aceste molecule vor putea fi utilizate ca biomarkeri timpurii ai cancerului de prostată È™i vor ajuta la identificarea pacienÈ›ilor care îÈ™i pot modifica riscul de îmbolnăvire prin modificarea dietei È™i a stilului de viață”.

În acest studiu, dr. Sharifi È™i colaboratorii săi au studiat nivelurile de bază ale anumitor nutrienÈ›i È™i metaboliÈ›i din dietă, găsiÈ›i în serul de sânge al pacienÈ›ilor înainte de diagnosticarea cancerului de prostată. Cercetătorii au comparat nivelurile serice ale subiecÈ›ilor sănătoÈ™i È™i pe cele ale celor care au primit ulterior un diagnostic de cancer de prostată È™i au murit din cauza bolii.

Cercetătorii au descoperit că bărbaÈ›ii cu niveluri crescute ale unui metabolit numit fenilacetilglutamină (PAGln), un metabolit produs atunci când microbii din intestin descompun fenilalanina, un aminoacid care se găseÈ™te în multe surse de proteine ​​vegetale È™i animale, aveau de aproximativ două sau trei ori mai multe È™anse de a fi diagnosticaÈ›i cu cancer de prostată letal. Pe lângă PAGln, cercetătorii au descoperit că nivelurile crescute a doi nutrienÈ›i, colină È™i betaină, găsiÈ›i în abundență în produsele de origine animală, inclusiv în carnea roÈ™ie, gălbenuÈ™urile de ou È™i produsele lactate bogate în grăsimi, au fost, de asemenea, asociate cu un risc crescut de cancer de prostată agresiv.

Echipa de cercetare va continua să exploreze fiabilitatea utilizării colinei, betainei È™i PAGln ca biomarkeri ai cancerului de prostată agresiv È™i modul în care intervenÈ›iile dietetice pot fi utilizate pentru a modula nivelurile acestora È™i pentru a reduce riscul de îmbolnăvire ulterioară al pacienÈ›ilor.

sursa: Science Daily
foto: Cleveland Clinic

Data actualizare: 02-11-2021 | creare: 02-11-2021 | Vizite: 256
Bibliografie
Cleveland Clinic study links gut microbiome and aggressive prostate cancer, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/10/211028120417.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • S-a descoperit o legătură între alopecia androgenică È™i cancerul de prostată
  • IMC-ul È™i circumferinÈ›a abdominală mari, asociate cu un risc de cancer de prostată agresiv
  • Cea mai bună abordare pentru cancerul de prostată incipient: monitorizarea sau tratamentul?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum