Nefumătorii activi social au o speranță de viață mai mare

©

Autor:

Nefumătorii activi social au o speranță de viață mai mare

Persoanele nefumătoare şi care se implică în activități de socializare la vârste înaintate pot trăi o viață mai lungă, conform unui studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Otago.
Cercetătorii au descoperit că acestea sunt trăsături comune ale centenarilor din Noua Zeelandă.

Secretul longevității, o sintagmă comună în lumea medicală, reprezintă un subiect dezbătut în numeroase rânduri de cercetători de pe întreg globul. Un studiu recent arată că secretul unei vieți lungi şi sănătoase ar putea să depindă de propriile alegeri. Cercetătorii de la Universitatea din Otago au demonstrat că fumatul şi activitatea de socializare sunt variabile asociate cu bătrânețea.

 

Cercetătorii au examinat datele obținute de la 292 de persoane cu vârsta de peste 100 de ani, care nu aveau boli cronice comune, cum ar fi diabetul, depresia, demența sau hipertensiunea. De asemenea, în studiu au fost incluse informații de referință obținute de la peste o sută de mii de persoane cu vârsta de peste 60 de ani. Rezultatele au arătat că implicarea socială a participanților a fost similară la toate grupele de vârstă, iar ratele depresiei și ale diabetului au scăzut constant, odată cu creșterea vârstei. În același timp, ratele de demență au scăzut după vârsta de 80 de ani. Rezultate favorabile au fost obținute la persoanele nefumătoare şi care au păstrat conexiunile sociale chiar şi la vârste înaintate.

 

Profesorul asociat, Yoram Barak, un psihiatru consultant, spune că rezultatele arată că oamenii pot avea un anumit control asupra procesului de îmbătrânire. Totodată, Barak explică că bazele biopsihosociale ale sănătății și longevității remarcabile în rândul centenarilor nu sunt clare. Factorii genetici, anumite locații geografice și caracteristicile stilului de viață au fost toate studiate în efortul de a identifica potențiali factori predispozanți de longevitate excepțională.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 26-06-2020 | creare: 26-06-2020 | Vizite: 401
Bibliografie
Not smoking and being socially active keys to longevity, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/06/200618094625.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Chiar și micile schimbări pozitive în alimentație îți prelungesc viața
  • STUDIU: Longevitatea și paradoxul obezității
  • Hong Kong - orașul cu speranța de viață cea mai mare
  •