Ness, cafea filtru, espresso - avantaje și dezavantaje (ce alegem pentru sănătatea noastră)

©

Autor:

Ness, cafea filtru, espresso - avantaje și dezavantaje (ce alegem pentru sănătatea noastră)

Pentru unii dintre noi cafeaua este cea mai bună băutură de care ne putem bucura pe parcursul zilei, unii alegând să o consume pentru plăcere, pentru diversele arome, în timp ce alții se bucură de boost-ul de energie de pe urma acesteia.

Într-un studiu realizat de către Institutul Național pentru Abuzul de Droguri, s-a observat faptul că cofeina acționează ca un puternic stimulent asupra sistemului nervos central, având efecte similare cu cocaina și amfetamina. (1)

Efectele cofeinei și ale unor droguri pot fi similare doar prin creșterea activității motrice, având efecte de excitare și de întărire ale sistemului nervos, dar mecanisme de acțiune diferite. (1)

Indiferent de tipul de cafea pe care îl alegeți, creșterea nivelul de energie și dispariția senzației de oboseală vor fi prezente, astfel încât puteți alege orice dacă urmăriți acest boost de energie în mod special. (2)

De ce să alegi să consumi ness?

Ness-ul poate avea anumite beneficii asupra sănătății, atâta timp cât este consumat în cantități optime, deoarece excesul poate fi întotdeauna nociv.

Beneficiile consumul de ness pot fi:

  • Accelerează metabolismul
  • Oferă un boost de energie
  • Ameliorează cefaleea (durerea de cap)
  • Stimulează activitatea intestinală
  • Previne gândurile cu scop suicidar
  • Ameliorează stresul
  • Reduce riscul dezvoltării bolilor cu caracter neurodegenerativ, precum boala Alzheimer sau boala Parkinson
  • Poate favoriza pierderea în greutate: poate fi adăugat chiar în unele diete, înaintea meselor, favorizând senzația de plenitudine gastrică și de sațietate.
  • Reduce riscul de apariție a diabetului zaharat de tip 2 (2, 4)

Previne gândurile cu scop suicidar

Acest beneficiu se datorează în principal secreției de serotonină, cunoscut drept și hormonul fericii, având rol în:

  • Reducerea anxietății
  • Creșterea calității somnului
  • Creștere stării de spirit
  • Stimularea memoriei
  • Menținerea sănătății cognitive (3)


Se recomandă consumul a maximum 2-3 căni pe zi de ness, pentru a reduce senzația de anxietate și depresie, fără a consuma însă în exces. (2)

Reduce riscul de apariție a diabetului zaharat de tip 2

Nu se cunoaște cu exactitate cum acționează cofeina în acest sens, dar se cunosc următoarele proprietăți:

  • Rol antioxidant
  • Proprietăți antiinflamtorii
  • Poate influența arderea caloriilor (4)


Un studiu publicat în revista medicală Diabetologia susține că există șanse de scădere a apariției diabetului de tip 2 cu aproximativ 40% datorită consumului de cofeină. (7)

Care sunt dezavantajele consumului de ness?

Deși crește nivelul de energie și de revigorare, consumat în exces conduce cu siguranță către anumite efecte secundare, motiv pentru care se recomandă prudență.

Efectele nocive pot fi:

  • Crește presiunea arterială
  • Consumul în exces afectează fertilitatea
  • Consumul în exces de către femeile însărcinate poate conduce către avort spontan sau la naștere
  • Poate agrava afecțiuni gastrice preexistente, prin creșterea secreției de acid clorhidric din stomac. Nu se recomandă consumul de ness persoanelor ce suferă de ulcer gastric, gastrită sau reflux gastro-esofagian
  • Provoacă deficiențe de vitamine și minerale în organism: excesul favorizează excreția urinară a nutrienților, precum calciu sau fier
  • Poate reduce cantitatea de lapte matern (2)


De ce să alegi să consumi cafea la filtru?

În urma unui studiu observațional publicat în Jurnalul European de Cardiologie Preventivă s-a observat faptul că consumul de cafea filtrată poate fi mult mai bună pentru sănătate, în special pentru persoanele în vârstă. (5)

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au realizat un sondaj și au analizat răspunsurile participanților, aproximativ 500.000 de consumatori, cu vârsta cuprinsă între 20 și 79 de ani. (5)

Pentru acuratețea studiului, aceștia au fost urmăriți timp de 20 de ani și s-au observat următoarele:

  • Persoanele cu vârsta sub 60 de ani ce au consumat între 1-4 căni de cafea pe zi, au fost asociate cu un risc mai scăzut de a dezvolta afecțiuni arteriale sau chiar deces
  • Rata scăzută pentru anumite afecțiune de natură cardiovasculară s-a menținut și la consumatorii cu vârsta de peste 60 de ani
  • Rata scăzută de deces nu s-a mai menținut la persoanele care au depășit limita consumul de cafea filtrată, ajungând la 5-6 căni pe zi (5)


Acest studiu, fiind unul observațional, nu poate dovedi complet faptul că cafeaua filtrată este mai bună decât celelalte, dar există o explicație logică care susține acest punct de vedere, precum:

  • Cafeaua nefiltrată conține diterpene, ce au capacitatea de a crește nivelul de colesterol (LDL-colesterol), lucru nociv pentru sănătate
  • O cană de cafea filtrată conține cu aproximativ 30 de ori mai puține diterpene (5)


În urma studiului, s-a demonstrat faptul că subiecții incluși au avut un risc mai mic de deces cu aproximativ 15 %. (6)

Având în vedere acestea, se recomandă consumul cafelei la filtru mai frecvent, ocazional cafea nefiltrată, precum și reducerea consumului la mai puțin de cinci căni pe zi. (5, 6)

De ce să alegi să consumi espresso?

Cei mai mulți dintre iubitorii și consumatorii de espresso, aleg acest tip de cafea datorită energiei pe care o oferă, dar și gustului incredibil de bun pe are îl oferă la majoritatea preparatelor de cafea, precum latte, cappuccino și mochas. (7)

Printre beneficii se numără:

  • Îmbunătățește starea de spirit
  • Crește capacitatea de atenție
  • Conține antioxidanți
  • Favorizează longevitatea: contrar poate multor așteptări, se pare că prin beneficiile pe care le are, poate crește durata vieții cu 12-15%
  • Îmbunătățește performanța fizică
  • Reduce riscul bolilor mintale (7)

Îmbunătățește starea de spirit

Întrebând consumatorii de espresso cum se simt după consumul de cafea, se poate ușor observa faptul că marea majoritate sunt mai pozitivi și mult mai motivați. (7)

Acest lucru se datorează eliberării de dopamină, un neurotransmițător din clasa catecolaminelor, ce se leagă de moleculele de cofeină, având rol în motivație și pozitivitate. (7)

Crește capacitatea de atenție

Prin acumularea unui anumit neurotransmițător, precum adenozină, crește senzația de somnolență. În acest proces intervine cofeina, care poate inhiba efectele adenozinei, crescând astfel capacitatea de focusare. (7)

Îmbunătățește performanța fizică

Deși se cunosc rolurile cofeinei în stimularea motivației, există și alte explicații care conduc la performanțe sportive mai bune, prin intermediul creșterii secreției de adrenalină și noradrenalină, precum:

  • Creșterea rezistenței
  • Creșterea nivelului de vigilență
  • Creșterea ritmului cardiac (7)


Care sunt dezavantajele consumului de espresso?

Ca orice produs, are atât beneficii, cât și dezavantaje atunci când se depășește doza recomandată, astfel:

  • Deși poate bloca efectul adenozinei și de a îndepărta oboseala, în exces, cofeina poate induce anxietate prin intermediul adrenalinei
  • Consumată după-amiaza, poate provoca tulburări de somn
  • În cantități foarte mari crește ritmul cardiac într-un mod periculos
  • Poate favoriza deshidratarea deoarece cofeina are efect diuretic (dorința de a urina mai des)
  • Are efect laxativ din cauza eliberării gastrinei (hormon gastric), ce grăbește motilitatea intestinală (8)


Concluzii

Având în vedere avantajele și dezavantajele menționate în acest articol, precum și multitudinea de preparate pe bază de cafea care există la momentul actual, ceea ce alegeți să consumați ține doar de sănătatea voastră și ce considerați că vi se potrivește cel mai bine, întrucât toate au atât plusuri, cât și minusuri.

Este totuși recomandat, indiferent de produsul pe care îl alegeți, să nu faceți exces, deoarece orice produs, indiferent că este cafea sau este un produs alimentar, poate dăuna a organismului și sănătății.


Data actualizare: 30-08-2022 | creare: 30-08-2022 | Vizite: 1218
Bibliografie
1. Efectele cofeinei asupra sistemului nervos central și efectele comportamentale asociate cu consumul de cofeină, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK202225/
2. Cafeaua Nescafe: beneficii pentru sănătate, utilizări, efecte secundare, avertismente și multe altele, link: https://plantshospital.com/nescafe-coffee/
3. Serotonina: Ce trebuie să știți, link: https://www.healthline.com/health/mental-health/serotonin#functions
4. 10 beneficii ale cafelei pe care nu le știai, link: https://www.nescafe.com/mena/en-ae/understanding-coffee/coffee-benefits
5. Care este cel mai sănătos mod de a prepara cafeaua?, link: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/whats-the-healthiest-way-to-brew-coffee
6. Cel mai periculos mod de a-ți bea cafeaua, conform Științei, link: https://www.eatthis.com/the-most-dangerous-way-to-drink-your-coffee-according-to-science/
7. 8 beneficii pentru sănătate ale consumului de espresso – pe baza științei, link: https://coffeeaffection.com/health-benefits-drinking-espresso/
8. Efecte secundare surprinzătoare ale consumului de espresso, potrivit dieteticienilor, link: https://www.eatthis.com/news-side-effects-drinking-espresso/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cafeaua: riscuri versus beneficii (meta-analiză)
  • Consumul de cafea este influențat genetic
  • Două cești de cafea pe zi ar putea reduce riscul de cancer hepatic cu o treime
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum