Auto-compasiunea îi poate proteja pe perfecționiști de depresie

©

Autor:

Auto-compasiunea îi poate proteja pe perfecționiști de depresie
Cercetătorii din cadrul Universității Catolice Australiene din Sydney au examinat legătura dintre perfecționism, depresie și auto-compasiune, pe două grupuri: unul cu adolescenți și al doilea cu adulți.

Dacă te numeri printre perfecționiști, atunci vei înțelege cum afectează acest comportament fericirea și mulțumirea. Gândul că niciodată nu e suficient de bine, că trebuie să fie perfect, impecabil și fără cusur, compararea cu activitatea altor persoane, atenția excesivă la detalii, deși benefice uneori, pe de altă parte toate pot duce la reducerea performanței, la procrastinare, ratarea termenelor limită, frustrare, furie, reducerea satisfacției, desconsiderare, reducerea productivității, și chiar depresie.

Un studiu anterior publicat în Journal of Counseling Psychological (2006) a asociat perfecționismul cu vulnerabilitatea la depresie.

Rezultatele studiului actual au fost publicate în jurnalul PLOS One.

Cei 541 adolescenți și 515 adulți au fost chestionați astfel încât să își exprime și să reiasă nivelul de auto-compasiune, perfecționism, depresie. În medie, adolescenții și adulții au avut vârsta medie de 14, respectiv 25 ani.

După analiza detaliată, s-a observat că auto-compasiunea, bunătatea față de noi înșine, reduce treptat rezistența relației dintre perfecționisul maladaptiv și depresie, atât pentru adolescenți, cât și pentru adulți.

Autocompasiunea este un element psihologic semnificativ, deoarece oamenii care învață să fie mai buni cu ei înșiși sunt mai optimiști, mai plini de viață și își revin mai ușor după o traumă. Conform autorilor studiului, auto-compasiunea este definită ca „ acțiunea de a fi deschis și sensibilizat de propria suferință, exprimarea de sentimente de grijă și bunătate față de noi, înțelegere, atitudine fără a ne judeca în fața lipsurilor sau a eșecului, recunoașterea experiențelor negative ca parte a naturii umane”.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 26-01-2020 | creare: 26-02-2018 | Vizite: 832
Bibliografie
(1) Self-compassion may protect perfectionists from depression, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321024.php
(2) Perfectionists more vulnerable to depression, study finds, link: https://www.apa.org/monitor/may06/perfectionists.aspx
(3) Self-compassion moderates the perfectionism and depression link in both adolescence and adulthood, link: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0192022
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Acțiunea directă asupra creierului ar putea inversa efectele depresiei
  • Pe măsură ce îmbătrânim, devenim mai fericiți
  • Relația dintre depresie și obezitate
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum