S-a descoperit locul de formare al febrei în organism

©

Autor: Redacția ROmedic

S-a descoperit locul de formare al febrei în organism
Se știa despre febră că este un răspuns la inflamație și că este declanșată de secretarea prostaglandinelor, substanțe chimice cu rol de semnalizare. Cercetătorii de la Universitatea Linköping din Suedia au reușit însă să identifice cu precizie locul în care aceste substanțe sunt produse.

În momentul în care ne administrăm aspirină, producția de prostaglandine în corp este suprimată, motiv pentru care toate simptomele inflamației sunt ușurate: febră, durere, lipsa apetitului alimentar.
În anumite situații, nu este de dorit să dispară toate aceste simptome; de exemplu, în cazul infecțiilor serioase, febra este un semn bun, a subliniat autorul studiului, David Engblom.

Engblom descoperise în urmă cu 11 ani mecanismul prin care se formează prostaglandina E2 în timpul febrei.

Studiul actual a relavat că moleculele acestei substanțe nu pot trece bariera hematoencefalică, cea care este responsabilă de protejarea creierului în fața substanțelor dăunătoare.
Astfel, cercetătorul a descoperit că moleculele de prostaglandină sunt sintetizate de două enzime prezente în vasele de sânge de la nivelul creierului, înainte de a se deplasa către hipotalamus, locul în care este contralată temperatura corpului.

Autorul studiului a concluzionat astfel că febra începe în bariera hematoencefalică, din momentul în care sunt secretate aici prostaglandinele.

Descoperirea  poate înlesni pe viitor dezvoltarea unor medicamente mai elaborate, care să țintească în mod specific numai anumite simptome ale inflamații.

Anterior, existaseră alte două ipoteze privind locul în care se produce febra: prima din ele era aceea că provine de la prostaglandinele ce circulă în sânge,  iar cea de a doua alta că se formează în celulele imunitare din creier.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 02-05-2020 | creare: 05-09-2014 | Vizite: 7354
Bibliografie
The origin of fever discovered, link: https://www.medicalnewstoday.com/releases/281593.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce faci când febra nu cedează la tratamentul antitermic?
  • O altă cauză a febrei ar putea fi stresul
  • Febră și transpiraţii nocturne - cauze, diagnostic, tratament
  •