O perioadă optimă de exerciții fizice inversează declinul cognitiv la șoarecii în vârstă

©

Autor:

O perioadă optimă de exerciții fizice inversează declinul cognitiv la șoarecii în vârstă
Cercetătorii de la Universitatea din Queensland au descoperit un „punct optim” de exerciții care inversează declinul cognitiv la șoarecii în vârstă, deschizând calea pentru studiile pe oameni. După mai bine de un deceniu de cercetare, echipa de cercetători a descoperit că 35 de zile de exerciții fizice voluntare au îmbunătățit învățarea și memoria.
Cercetătorii, conduși de Dan Blackmore, profesor la Institutul de Cercetare a Creierului Queensland, au investigat modul în care exercițiile fizice pot îmbunătăți învățarea. „Am descoperit că nivelul hormonului de creștere (GH) a atins vârful în acest timp și am putut demonstra că creșterea artificială a GH la șoarecii sedentari a fost, de asemenea, eficientă în îmbunătățirea abilităților lor cognitive. Am descoperit, în plus, faptul că hormonul de creștere stimulează producția de noi neuroni în hipocamp, regiunea creierului extrem de importantă pentru învățare și memorie, ceea ce reprezintă o descoperire importantă pentru milioanele de oameni diagnosticați cu demență”, a spus dr. Blackmore.

Echipa a reușit să exploreze modul în care producția de noi neuroni a schimbat circuitele din creier folosind imagistica prin rezonanță magnetică (RMN). „Folosind RMN, am reușit să studiem creierul după exercițiu și să identificăm pentru prima dată modificările critice în structura și circuitele funcționale ale hipocampului necesare pentru îmbunătățirea învățării spațiale”, a spus dr. Blackmore.

Demența reprezintă o importantă cauză de deces la nivel global, iar estimările actuale arată că, în lipsa unor progrese medicale, numărul persoanelor cu demență va crește semnificativ în următorii ani. Descoperirile actuale oferă o dovadă suplimentară că pierderea funcției cognitive la bătrânețe este direct legată de producția diminuată de noi neuroni.

sursa: News Medical
foto: www.uq.edu.au/news

Data actualizare: 15-12-2021 | creare: 15-12-2021 | Vizite: 332
Bibliografie
Exercise 'sweet spot' reverses cognitive decline in aging mice, link: https://www.news-medical.net/news/20211213/Exercise-sweet-spot-reverses-cognitive-decline-in-aging-mice.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vârstnicii cu o viziune mai optimistă au o memorie și o funcție cognitivă mai bună
  • Fluctuațiile LDL-colesterolului au fost asociate cu reducerea funcțiilor cognitive
  • Vă doriți un creier în formă? Faceți voluntariat!
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum