O proteină virală ar putea fi vinovată pentru formele severe de infecție cu SARS-CoV-2

O proteină virală ar putea fi vinovată pentru formele severe de infecție cu SARS-CoV-2

©

Autor:

O proteină virală ar putea fi vinovată pentru formele severe de infecție cu SARS-CoV-2
Proteina virală NS2 a virusului respirator sincitial (VRS), un virus frecvent al tractului respirator, ar putea furniza informaÈ›ii esenÈ›iale cercetătorilor, pentru a descuraja, cu ajutorul unor medicamente, răspunsul inflamator exagerat al organismului la viruÈ™i respiratori, inclusiv la virusul SARS-CoV-2. Cercetătorii au constatat că atunci când virusului îi lipseÈ™te proteină NS2, răspunsul imun al organismului uman poate distruge virusul, înainte de a începe inflamaÈ›ia exagerată.
Ca È™i alÈ›i viruÈ™i respiratori, inclusiv virusul SARS-CoV-2 care cauzează COVID-19, virusul respirator sincitial infectează celulele pulmonare responsabile de schimbul de gaze È™i le foloseÈ™te pentru a produce o cantitate mai mare de viruÈ™i. ÎnmulÈ›irea incontrolabilă a virusului în aceste celule duce la distrugerea lor È™i la manifestarea unei inflamaÈ›ii severe, boli pulmonare cum ar fi pneumonia, iar uneori moartea.

„InflamaÈ›ia exagerată înfundă căile respiratorii È™i îngreunează respiraÈ›ia. Acesta este motivul pentru care oamenii care au aceste răspunsuri inflamatorii pe termen lung dezvoltă pneumonie È™i au nevoie de ajutor pentru respiraÈ›ie, ajungând ulterior în unitățile de terapie intensivă”, a spus autorul studiului, Kim Chiok, cercetător post-doctoral la Universitatea de Stat din Washington.

Pentru a înÈ›elege mai bine modul în care viruÈ™ii persistă în celule, cercetătorii au explorat mecanismele care reglementează lupta virus-gazdă. În cadrul unor studii de laborator, cercetătorii au determinat mai întâi funcÈ›iile proteinelor virale, folosind viruÈ™i lipsiÈ›i de gene care codifică diferite proteine ​​virale È™i comparându-le cu o tulpină standard a virusului.

Chiok a identificat proteina virală NS2 ca un regulator cheie al autofagiei, un proces celular care modulează apărarea imună în timpul infecÈ›iei cu virus. Autofagia este mediată de o proteină celulară cunoscută sub numele de Beclin1. Când virusul pătrunde în celulă, Beclin1 poate recunoaÈ™te È™i elimina ameninÈ›area din celulă, prin ataÈ™area la anumite proteine ​​genetice mai mici, printr-un proces cunoscut sub numele de ISGylation.

Studiul a arătat că proteina NS2 a VRS îndepărtează protecÈ›ia oferită de Beclin1, care permite virusului să persistă È™i să se replice în interiorul celulei, răspândindu-se la alte celule È™i provocând leziuni care iniÈ›iază un răspuns inflamator exagerat din organism. Fără proteina NS2, virusul este distrus în mod obiÈ™nuit de Beclin1. „PuteÈ›i folosi medicamentele pentru a viza acea proteină È™i, potenÈ›ial, să transferaÈ›i acest concept altor viruÈ™i respiratori, cum ar fi virusul gripal A È™i SARS-CoV-2”, declară autorul studiului, într-un mesaj adresat cercetătorilor.

sursa: Science Daily
foto: Photo by Povozniuk on iStock

Data actualizare: 25-01-2022 | creare: 25-01-2022 | Vizite: 377
Bibliografie
Respiratory viruses that hijack immune mechanisms may have Achilles' heel, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/01/220118085408.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • COVID-19 poate determina È™i afectare renală
  • Manifestări gastrointestinale în infecÈ›ia COVID-19 (transmiterea virusului pe cale fecal-orală)
  • Fără simptome È™i testat COVID pozitiv - mai am motive de îngrijorare?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum