Oamenii de știință creează un test non-invaziv precis pentru bolile hepatice

Autorii explică faptul că, în prezent, această boală, ce afectează aproximativ 52 de milioane de oameni în Europa È™i 64 de persoane din Statele Unite ale Americii, poate fi diagnosticată exclusiv prin biopsii hepatice invazive, acestea reprezentând standardul actual de diagnostic. De asemenea, lipsa unor teste de sânge eficiente în detectarea acesteia limitează posibilitatea de prezicere a riscului de apariÈ›ie a complicaÈ›iilor acestora, precum fibroza hepatică, sau stadializarea afecÈ›iunii.
Geltrude Mingrone, profesor la universitatea engleză È™i autor principal al studiului, afirmă că doi markeri proteici, denumiÈ›i PLIN2 È™i RAB14, pot fi utilizaÈ›i ca parte a unui algoritm de identificare a persoanelor care suferă de steatoză hepatică non-alcoolică sau de fibroză hepatică. AceÈ™ti algoritmi, după cum a fost demonstrat în cadrul lucrării, au o sensibilitate de 88-95% pentru proteinele în cauză, o specificitate de 90-100% pentru acestea È™i o acurateÈ›e specifică de 92% pentru detectarea steatozei hepatice. Autorul menÈ›ionează È™i faptul că testul de sânge va permite astfel obÈ›inerea unei prevalenÈ›e reale în cadrul populaÈ›iei sau în anumite grupuri comunitare, inclusiv în ceea ce priveÈ™te categoria de vârstă ce cuprinde copiii È™i adolescenÈ›ii. În plus, acesta ar putea face mai facilă urmărirea eficienÈ›ei tratamentelor împotriva steatozei hepatice în timp, reducând rata de eÈ™ec a acestora È™i contribuind la dezvoltarea unor terapii medicamentoase cu eficiență superioară.
Autorii subliniază È™i că biopsia lichidă pe bază de proteine circulante PLIN2 È™i RAB14 oferă posibilitatea unei testări a căror rezultate pot fi obÈ›inute rapid, aspect rentabil pentru combaterea epidemiei în continuă dezvoltare de steatoză hepatică È™i fibroză hepatică. De asemenea, testul va permite îmbunătățirea capacității de studiere a acestor afecÈ›iuni la populaÈ›ia generală, astfel contribuind la reducerea incidenÈ›ei acestora È™i a dezvoltării de complicaÈ›ii asociate lor.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Mi-au iesit transaminaze marite si mi-au zis ca am o steatohepatita nonalcoolica
- Steatoza hepatica nonalcoolica - a evoluat?
- Probleme cu ficatul si bila lenesa