Noi predictori ai infidelității și divorțului au fost identificați

În acest sens, o echipă de cercetători ai FSU (Florida State University) au investigat 233 cupluri proaspăt căsătorite și până la 3 ½ durata căsniciei, documentându-se cu privire la detalii intime ale relației de cuplu, inclusiv satisfacția maritală, angajamentul pe termen lung, dacă au fost sau nu infideli și dacă relația de cuplu a continuat sau s-a încheiat.
Cercetătorii au testat două procese psihologice prezente la fiecare dintre noi în anumite proporții: decuplarea atenției și devalorizarea evaluativă a potențialilor parteneri romanitici.
- Decuplarea atenției de la un potențial partener reprezintă abilitatea de a redirecționa atenția de la o persoană atractivp care poate fi considerată o opțiune pentru a iniția o legătură romantică.
- Devalorizarea evaluativă a unui posibil partener face referire la tendința de a subestima sau a nega în totalitate atractivitatea unei alte persoane, deși ea există.
Cercetătorii au constat că în cazul participanților care și-au comutat atenția rapid de la o persoană atrăgătoare – cu câteva sute de milisecunde mai repede decât media, șansele de a fi infideli au fost mai scăzute (50%). Tendința de a deprecia atractivitatea unei persoane a fost de asemenea un factor asociat cu un risc mai scăzut de infidelitate, ambele fiind predictori ai unei relații de lungă durată.
Procesele descrise nu sunt conștiente, ci spontane, și ar putea fi dependente de particularitățile biologice, respectiv modelate de experiențele din copilărie, adaugă autorii studiului.
În mod surprinzător partenerii cu o viață sexuală satisfăcătoare în cadrul relației au fost mai predispuși la a înșela, au observat cercetătorii. De asemenea, bărbații care au raportat mai multe relații sexuale pe termen scurt înaintea mariajului au fost asociați cu o probabilitate mai crescută de a fi infideli, scenariul opus fiind adevărat pentru femnei.
Un alt predictor al infidelității a fost atractivitatea. Astfel, riscul de infidelitate la femei a fost mai mare la cele percepute fiind mai puțin atrăgătoare, în timp ce bărbații au fost mai predispuși să înșele atunci când partenera era considerată mai puțin atrăgătoare.
„Având în vedere avântul rețelelor de socializare, înțelegerea modului în care unele persoane rezistă tentațiilor sau altele le cad pradă este mult mai relevantă pentru a înțelege conceptul de relație decât a fost vreodată”, precizează în încheiere autorii.
Sursa: Medical Xpress
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Calea cerebrală ce explică influența luminii asupra dispoziției
- Riscul de psihoză crește semnificativ în rândul persoanelor care prezintă anxietate persistentă în copilărie
- Metoda de învățare ce protejează memoria de efectele stresului
- Bărbații și femeile reacționează diferit în cadrul competițiilor sportive fără audiență
- Cred ca m-am indragostit, dar ea nu ma vrea...
- Sunt intr-o relatie dar parintii nu sunt de acord cu prietenul meu
- Prietenul ma insela? De ce suna mai des?
- Sint necajita din cauza sotului meu care e alcoolic
- Nu stiu cum sa procedez, cine imi poate da un sfat ?
- L-am inselat dar regret
- Adulter dupa 25 ani de casnicie
- Relatie cu o femeie proaspat divortata
- Ce decizie sa iau?
- Cum sa-mi salvez relatia ?