Exercițiile de meditație mindfulness pot reduce anxietatea (Studiu)

©

Autor:

Exercițiile de meditație mindfulness pot reduce anxietatea (Studiu)
Meditația mindfulness este o tehnică des utilizată pentru tratarea tulburărilor precum anxietatea, dar care nu a fost testată suficient pentru a se putea confirma acest efect benefic. Un studiu clinic recent realizat în cadrul Centrului Medical Universitar Georgetown a arătat că exercițiile de meditație mindfuness combat cu adevărat anxietatea.

Ce este anxietatea? Aflați răspunsul din articolul nostru.

Rezultatele cercetării au arătat că pacienții care suferă de anxietate au prezentat reducerea nivelului de hormoni ai stresului, precum și reducerea răspunsului inflamator la situații stresante, după efectuarea unui curs de meditație mindfulness – în timp ce pacienții care au participat la un curs de managementul stresului fără meditație și pe alte principii au prezentat o agravare a simptomelor.

Exercițiile de meditație mindfulness sunt strategii de terapie ce ar putea îmbunătăți rezistența la stres, după cum menționează autorii studiului.

Citiți pe larg mai multe despre exercițiile mindfulness și cum ne pot ajuta acestea.

Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Pychiatry Research. La studiu au participat 89 de pacienți cu anxietate generalizată, o problemă reprezentată de îngrijorări cronice și excesive.

Participanții au fost împărțiți în două grupuri: un grup a participat timp de 8 săptămâni la sesiuni de mindfulness axate pe reducerea stresului, în timp ce al doilea grup a participat la sesiuni de training privind managementul stresului, cu sfaturi axate pe nutriție echilibrată, obiceiuri de somn și pentru menținerea stării de bine.

Înainte și după curs, participanții au fost solicitați să efectueze diferite acțiuni ce induc anxietatea, cum ar fi să țină un discurs în fața unei audiențe. A fost testată rezistența lor și nivelul de stres. Stresul a fost monitorizat pe baza markerilor sangvini ca urmare la răspunsului organismului la stres, nivelul de hormon al stresului ACTH (adrenocorticotrop) și proteinele inflamatorii IL-6 și TNF-alfa. În cazul grupului de control simptomele anxietății s-au înrăutățit, în timp ce în cazul grupului de meditație s-au observat efecte de ameliorare a simptomelor de anxietate.

Studiul subliniază eficiența meditației mindfulness în tratamentul anxietății, urmând o serie de alte studii clinice pentru a arăta dacă meditația ajută cu adevărat și în tratamentul altor tulburări mintale și dacă ar putea înlocui tratamentele medicamentoase.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 11-10-2020 | creare: 26-01-2017 | Vizite: 2937
Bibliografie
Mindfulness meditation training lowers biomarkers of stress response in anxiety disorder, link: https://www.medicalnewstoday.com/releases/315453.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Mindfulness: exerciţii de meditaţie
  • Meditația
  • Stimularea imunității prin meditație
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum