Exercițiile de meditație mindfulness pot reduce anxietatea (Studiu)
Autor: Mancaș Mălina

Rezultatele cercetării au arătat că pacienÈ›ii care suferă de anxietate au prezentat reducerea nivelului de hormoni ai stresului, precum È™i reducerea răspunsului inflamator la situaÈ›ii stresante, după efectuarea unui curs de meditaÈ›ie mindfulness – în timp ce pacienÈ›ii care au participat la un curs de managementul stresului fără meditaÈ›ie È™i pe alte principii au prezentat o agravare a simptomelor.
ExerciÈ›iile de meditaÈ›ie mindfulness sunt strategii de terapie ce ar putea îmbunătăți rezistenÈ›a la stres, după cum menÈ›ionează autorii studiului.
Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Pychiatry Research. La studiu au participat 89 de pacienÈ›i cu anxietate generalizată, o problemă reprezentată de îngrijorări cronice È™i excesive.
ParticipanÈ›ii au fost împărÈ›iÈ›i în două grupuri: un grup a participat timp de 8 săptămâni la sesiuni de mindfulness axate pe reducerea stresului, în timp ce al doilea grup a participat la sesiuni de training privind managementul stresului, cu sfaturi axate pe nutriÈ›ie echilibrată, obiceiuri de somn È™i pentru menÈ›inerea stării de bine.
Înainte È™i după curs, participanÈ›ii au fost solicitaÈ›i să efectueze diferite acÈ›iuni ce induc anxietatea, cum ar fi să È›ină un discurs în faÈ›a unei audienÈ›e. A fost testată rezistenÈ›a lor È™i nivelul de stres. Stresul a fost monitorizat pe baza markerilor sangvini ca urmare la răspunsului organismului la stres, nivelul de hormon al stresului ACTH (adrenocorticotrop) È™i proteinele inflamatorii IL-6 È™i TNF-alfa. În cazul grupului de control simptomele anxietății s-au înrăutățit, în timp ce în cazul grupului de meditaÈ›ie s-au observat efecte de ameliorare a simptomelor de anxietate.
Studiul subliniază eficienÈ›a meditaÈ›iei mindfulness în tratamentul anxietății, urmând o serie de alte studii clinice pentru a arăta dacă meditaÈ›ia ajută cu adevărat È™i în tratamentul altor tulburări mintale È™i dacă ar putea înlocui tratamentele medicamentoase.
Sursa: Medical Xpress
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Spondiloza sau anxietate?
- Anxietate si depresie?
- Cum se poate trata anxietatea??-
- Cu ce sa inlocuiesc xanaxul?
- Anxietate și atacuri de panică
- Anxietate si depresie
- Atacuri de panica
- TSH mare-tulburare emotionala adolescent
- Atac de panica de 9 ani
- TPSV - Simt ca nu-mi pot controla emotiile