Stimularea măduvei spinării cu impulsuri de înaltă frecvență ameliorează durerea pe termen lung

©

Autor:

Stimularea măduvei spinării cu impulsuri de înaltă frecvență ameliorează durerea pe termen lung
Oamenii de știință urmăresc să înțeleagă și să dezvolte noi metode terapeutice pentru durerea de tip cronic. Implantarea unor dispozitive care să modifice și să blocheze activitatea nervoasă este o metodă ce scade intensitatea semnalelor dureroase care ajung la creier, asigurând un control eficient al acesteia. Această abordare constituie o alternativă tratamentului chirurgical.
Într-un studiu publicat în revista Bioelectronic Medicine, cercetătorii de la Universitatea din California identifică diferențe de percepere a durerii cronice începând de la nivelul măduvei, cu variații în funcție de sex. Studiul apreciază faptul că durerea cronică răspunde diferit la femei prin comparație cu grupul de bărbați, în cazul administrării impulsurilor de stimulare medulară pentru a controla durerile.

Stimularea măduvei utilizând impulsuri de joasă frecvență a fost aprobată pentru prima oară în 1989, cu scopul de a trata durerile de spate și de membre inferioare. În 2015, se introduce terapia de înaltă frecvență, cu utilizarea unor impulsuri de stimulare electrică mai scurte ca durată și mai mici prin amplitudine, care nu induc parestezii la nivelul aplicat.

Modalitatea prin care funcționează stimularea măduvei spinării nu este pe deplin elucidată. Terapia care implică stimularea cu frecvență joasă (50Hz) a pacienților este însă mai puțin eficientă decât cea în care se administrează stimulare de înaltă frecvență (10.000 Hz).

Cercetătorii au analizat 237 de pacienți care au primit implanturi la nivelul măduvei. Între 3 și 6 luni de la implantare, echipa a observat faptul că durerea s-a ameliorat pentru toți pacienții, însă grupul pacienților care au primit stimulare de frecvență înaltă a avut rezultate superioare, cu o necesitate ulterioară redusă de utilizare a opioidelor pentru atenuarea durerii. Totodată, bărbații au înregistrat scoruri mai bune decât femeile, prin obținerea mai rapidă a progresului și a rezultatelor terapeutice dorite.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 04-05-2022 | creare: 04-05-2022 | Vizite: 335
Bibliografie
High-frequency spinal cord stimulation shows improved longer lasting pain relief, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220428161649.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un somn bun și o cafea - tratament mai eficient decât analgezicele
  • Tratament nou pentru durerea neuropată
  • Opioidele pot prelungi durerile postoperatorii mai mult de trei săptămâni
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum