Pasta de dinți cu peptide pentru reducerea cariilor

©

Autor:

Pasta de dinți cu peptide pentru reducerea cariilor
Oamenii de știință din cadrul Universității din Washington au dezvoltat un produs natural care ar putea reduce cariile.
Au creat peptide (lanțuri scurte de aminoacizi) derivate din amelogenină, care este o proteină esențială pentru formarea smalțului.

Aceste peptide se leagă de suprafețele dentare și apoi biomineralizează suprafața cu ajutorul ionilor de calciu și fosfat. Astfel, pot restaura suprafața dentară și pot trata cariile incipiente prin restabilirea structurii minerale din smalțul natural.

Peptidele au fost supuse testelor de laborator, iar rezultatele sugerează că acestea au permis depunerea a 10-50 micrometri de smalț nou pe dinți după fiecare aplicare.

Remineralizarea asistată de peptide ar putea fi o alternativă sănătoasă la asistența medicală dentară actuală.Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cariile dentare afectează aproape fiecare grupă de vârstă și sunt însoțite de complicații serioase privind sănătatea. În plus, costurile de tratare a cariilor dentare și a bolilor asociate sunt destul de mari.

Bacteriile metabolizează zaharurile și alți carbohidrați fermentabili, iar acidul, ca produs secundar, va demineraliza smalțul dentar.

Odată ce cariile progresează în smalțul dintelui, apar probleme mai grave la nivelul danturii. Dacă nu se intervine corespunzător, se poate ajunge la pierderea dinților.

Rezultatele studiului au fost publicate recent în jurnalul ACS Biomaterials Science and Engineering.

Sursa: New Atlas
Foto: University of Washington

Data actualizare: 16-04-2018 | creare: 16-04-2018 | Vizite: 2326
Bibliografie
(1) Peptide toothpaste could one day patch up cavities, link: https://newatlas.com/peptide-cavity-treatment-toothpaste/54207/
(2) Peptide-based biogenic dental product may cure cavities, link: https://www.washington.edu/news/2018/04/12/peptide-based-biogenic-dental-product-may-cure-cavities/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cariile de biberon
  • Respirația pe gură în timpul somnului ar putea crește riscul apariției cariilor dentare
  • Un nou ingredient al pastei de dinți repară dinții în timpul somnului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum