Cariile dentare

©

Autor:

Cariile dentare
Smalțul dentar este invelișul protector al dintelui și cea mai dură componentă a sa. Smalțul nu are nervi sau vase de sânge, nefiind sensibil la durere. Dedesubt se află dentina, cea mai mare parte a dintelui, care este sensibilă la durere. Dentina acoperă pulpa dintelui, un țesut moale ce conține vase de sânge și nervi, fiind situată în mijlocul dintelui. Placa bacteriană este o peliculă subțire și lipicioasă, ce se formează pe smalț și care este formată din diverse tipuri de bacterii și resturi alimentare.

După ce consumăm alimente cu o concentrație mare de zahăr, bacteriile descompun zahărul în acizi ce atacă smalțul. Caria dentară apara în momentul în care smalțul și dentina se înmoaie sub acțiunea atacului acid și se produce o cavitate. Odată ce a trecut de smalț, caria înaintează mai rapid prin dentină și ajunge la pulpă, producând inflamația și infecția.

Cariile reprezintă una dintre cele mai răspândite probleme dentare, afectând aproximativ jumătate din adulți. Părțile cele mai predispuse la carii sunt suprafețele dinților ce constituie mușcătura și zonele dintre dinți, locul în care deseori rămân resturi alimentare.

Simptome

În primele stadii cariile nu prezintă simptome, însă medicul își poate da seama dacă există vreo carie, examinând radiografiile dentare. Acesta este unul dintre motivele pentru care vizitele regulate la stomatolog sunt atât de importante.

Odată ce caria ajunge la dentină, apare sensibilitatea dentară, în special la alimentele și băuturile dulci, acidulate sau fierbinți. Pe măsură ce caria ajunge la pulpă, apare și durerea. Dacă durerea apare la alimente dulci sau fierbinți, aceasta dureaza doar câteva minute sau secunde. Cu cât ajunge mai mult în interiorul dintelui, caria produce dureri persistente, care cedează doar cu ajutorul medicamentelor. În acest moment, vizita la medic este esențială, doarece în caz contrar se poate dezvolta un abces dentar.

Durerea este un simptom ce poate indica afectarea mai multor dinți, iar neglijarea sa duce la complicații cum ar fi pierderea dintelui.

Cauze

Cariile dentare sunt cauzate de placa bacteriană ce descompune zaharurile in acizi, atacând dintele. Odată ce alimentele dulci au pătruns în cavitatea bucală, sărurile din salivă încep acțiunea de reparare a smalțului. Acest proces durează în jur de 40 de minute. Cariile apar din cauza atacurilor acide repetate, când saliva nu reușește să restabilească echilibrul.

Nu doar zaharurile sunt un dușman al sănătății orale, ci și mâncărurile cu carbohidrați și băuturile acidulate produc placă bacteriană. Gustările repetate prezintă un risc crescut, deoarece dinții se află sub atac constant și nu au timp să se refacă.

Există un foarte mic procent de persoane care par a fi imune la carii, însă cei mai mulți dintre cei care nu respectă igiena orală vor avea unul sau mai mulți dinți cariați.

Tratament

În primele stadii ale cariei, dentistul aplică fluor pe zona afectată, ceea ce ajută la stoparea cariei și la remineralizarea dintelui. Însă, pentru ca problema să nu evolueze, este necesară menținerea unei igiene stricte, folosind o pastă de dinți cu fluor.

Obturațiile reprezintă cel mai comun tratament al cariei. Medicul va elimina toată zona afectată și va umple cavitatea cu amalgam sau, dacă zona afectată este vizibilă, va folosi un material de culoarea dintelui. O altă posibilitate este netezirea marginilor cavității cu acid slab și acoperirea sa cu un material de culoarea dintelui.

Dacă s-a ajuns în stadiul de infecție și abces dentar, atunci se efectuează obturația de canal, în cazurile cele mai grave fiind necesară extracția.

Complicații

O carie dentară neglijată duce la formarea abcesului. Odată ce pulpa dintelui este infectată, aceasta moare, iar bacteriile se înmulțesc în rădăcina dintelui, formând un abces dureros. Gingia se poate inflama sau poate fi dureroasa și umflată. Câteodată abcesul se sparge, rezultând într-o secreție purulentă; astfel, durerea poate înceta, însă este foarte important ca dintele să fie tratat.

Cazurile extreme implică febră și umflarea feței, moment în care se prescriu antibiotice pentru controlarea infecției. Tratarea infecției poate duce la înlăturarea dintelui, pentru a se obține drenarea abcesului.

Prevenție

Cariile pot fi prevenite respectând cu strictețe igiena orală: periajul dinților cel puțin de două ori pe zi cu o pasta cu fluor, folosirea aței dentare sau a periilor interdentare cel puțin o dată pe zi. Astfel, înlăturăm placa bacteriană și reducem riscul unui atac acid.

Vizitați medicul stomatolog cel puțin de două ori pe an și ori de câte ori observați o problemă. Evitați mâncărurile foarte dulci și băuturile acidulate, precum și gustările dintre mese. Mestecați gumă fără zahăr (10 minute după masă), pentru a stimula producția de salivă ce neutralizează acizii formați.

O altă măsură de prevenție este „sigilarea” tuturor fisurilor dentare, pe măsură ce apar molarii. Se aplică un înveliș plastic ce acoperă toate micile fisuri din suprafața dintelui. Condiția este ca dintele să fie sănătos și fără carii.

Data actualizare: 08-03-2020 | creare: 05-06-2009 | Vizite: 24235
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Eroziunea dinților
  • Urgentele dentare - primul ajutor
  • Periuța de dinți manuală
  •