Cariile de biberon

©

Autor:

Cariile de biberon

Cu toate că sunt dinți temporari, care se vor înlocui treptat cu dinți definitivi, dinții bebelușilor necesită la fel de multă atenție deorece sunt susceptibili la carii dentare.

De fapt, dinții temporari ar trebui îngrijiți la fel de bine ca și cei definitivi din mai multe motive. Dinții definitivi se află deja, la naștere, în interiorul maxilarelor și își vor continua dezvoltarea odată cu creșterea. Dacă dinții temporari se pierd înainte ca dinții definitivi să se dezvolte complet, aceștia din urmă vor fi afectați, la fel ca și spațiul acestora pe arcada dentară. Cel mai adesea, copiii care își pierd prematur dinții temporari vor necesita tratamente ortodontice pentru alinierea dinților definitivi. (1)

În plus, copiii, la fel ca și adulții, au nevoie de dinți sănătoși pentru a putea mesteca alimentele corespunzător, respectiv pentru a avea o nutriție echilibrată și pentru a se dezvolta corespunzător. Mai mult decât atât, sănătatea dinților îi ajută în vorbirea corectă, dar și în dezvoltarea încrederii în sine.

În cazul bebelușilor și sugarilor, cariile dentare poartă numele de carii de biberon. Aceste carii apar, de obicei, la nivelul dinților frontali de la nivelul maxilarului superior, dar pot fi afectați de aceste carii și alți dinți. (2)

Cauzele apariției cariilor de biberon

Dezvoltarea cariilor de biberon au la bază mai multe posibile cauze. Expunerea prelungită a dinților la zaharuri este principalul motiv pentru apariția cariilor. Cele mai frecvente „surse” de zaharuri în cazul sugarilor sunt băuturile îndulcite cu zahăr sau miere. Foarte frecvent, copiii adorm cu un biberon plin cu ceai sau lapte îndulcit.

Caria dentară este o afecțiune bacteriană, adică este rezultatul atacului microbian asupra structurilor dentare. La naștere, copiii nu prezintă nicio bacterie în cavitatea bucală, dar cu timpul aceasta se va popula cu bacterii. Multe dintre bacteriile din cavitatea bucală se transferă de la mamă sau de la alți membrii ai familiei prin salivă. Dacă înainte de a-i da copilului suzeta sau biberonul mama le „curăță” introducându-le înainte în propria cavitate bucală, îi va transfera copilului o mare parte din bacteriile sale. Același lucru se întâmplă și cu lingurița, atunci când bebelușul mănâncă deja alimente solide.

O altă cauză a cariilor de biberon este faptul că bebelușul nu primește o cantitate suficientă de fluor din alimentație. (2)

 

Simptome ale cariilor de biberon

Cel mai frecvent, caria de biberon se manifestă la nivelul dinților frontali superiori, deoarece sunt primii care intră în contact cu lichidele dulci. În plus, dinții frontali inferiori (de la nivelul maxilarului inferior) sunt protejați, într-o oarecare măsură, de limbă și de prezența salivei la acel nivel, care conține anumiți factori antimicrobieni în compoziție.

Într-un stadiu incipent caria de biberon se manifestă la nivelul dinților prin anumite zone mai „albicioase” cu aspect cretos. Dacă în acest stadiu cariile nu au fost depistate la timp, caria va progresa, dinții vor prezenta carii vizibile, de culoare galbenă sau maronie.

Cariile de biberon pot fi asimptomatice o periodă de timp, cu alte cuvinte, copiii nu vor simți durere. În timp, însă, e posibil ca durerile să se manifeste brusc, însoțite de umflarea gingiei din jurul dinților sau chiar de umflarea obrajilor sau a buzelor. Această durere se poate asocia cu febră (37, 8 grade Celsius) și chiar o stare generală proastă a copilului.

 

Tratamentul cariilor de biberon

În cazul cariilor de biberon, medicul dentist va evalua, mai întâi, gradul de distrucție al dintelui/dinților, după care va decide metoda de tratament.
  
În situația în care cariile sunt depistate într-un stadiu incipient, dinții afectați pot fi tratați cu ajutorul fluorului, dar și cu instituirea unei igiene corespunzătoare. Atunci când cariile dentare nu au afectat decât smalțul dentar și dentina, dar nu a afectat pulpa dentară sunt necesare reconstituri ale dinților.

Atunci când pulpa dintelui este afectată, iar copilul prezintă deja infecții la nivelul gingiilor și maxilarelor, se va recurge la extracția dinților. Din păcate, pierderea prematură a dinților temporari va afecta capacitatea copilului de a se hrăni corespunzător, dar și de a învăța vorbirea corectă. Acest lucru va avea și repercursiuni pe termen lung, deoarece dinții definitivi nu vor avea spațiu suficient pe arcadele dentare, copilul necesitând tratamente ortodontice.

 

Prevenirea cariilor de biberon

Cariile de biberon se pot preveni prin mai multe modalități:

 • igiena dentară – atunci când dinții își fac apariția în cavitatea bucală este importat ca părinții să le asigure o curățare corespunzătoare; acest lucru poate fi realizat fie cu ajutorul unui tampon steril sau îmbibat în ser fiziologic, fie cu ajutorul unor periuțe de dinți pentru copii și cu ajutorul unei cantități mici de pastă de dinți cu conținut scăzut de fluor;
 • alimentația – este important ca în biberon să se introducă fie lapte matern, fie formulă de lapte pregătit după instrucțiunile producătorului; nu este recomandat consumul altor lichide precum sucurile, apa îndulcită sau ceai îndulcit;
 • copiii ar trebui să adoarmă după ce au consumat conținutul din biberon și nu în același timp; pe parcursul somnului secreția de salivă scade foarte mult, iar dinții nu vor mai fi protejați de acțiunea acidă a glucidelor;
 • depistarea incipientă a cariilor de biberon – prezentarea perioadică la medicul dentist va permite o examinare completă a cavității bucale a copilului. (4)


Recomandări

 • Este foarte important să se evite transferul de salivă de la mamă (sau de la alt membru al familiei) la copil, prin suzetă sau linguriță.
 • Încurajarea obiceiurilor alimentare sănătoase la copii este foarte importantă, deoarece aceste obiceiuri se vor perpetua și mai departe, pe parcursul vieții.
 • În cazul în care copilul a fost obișnuit deja să adoarmă cu biberonul umplut cu lichide dulci, este bine ca acel lichid să fie diluat treptat cu apă (pe parcurul a 2-3 săptămâni) după care, biberonul ar trebui umplut doar cu apă simplă, neîndulcită. (3, 4)

Data actualizare: 21-12-2015 | creare: 21-12-2015 | Vizite: 3443
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Nanoparticulele pot ajuta la spargerea plăcii bacteriene și la prevenirea cariilor
 • Cariile de colet
 • Tehnica imagistică ce permite depistarea precoce a cariilor dentare
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum