MIT: Dacă mănânci dulciuri faci carii

©

Autor:

MIT: Dacă mănânci dulciuri faci carii

PARȚIAL ADEVĂRAT


Zahărul din alimentele pe care le consumăm este implicat în apariția cariilor, însă nu este direct responsabil pentru ele. Cauza principală a cariilor este acidul produs de bacteriile din cavitatea bucală, care se hrănesc cu carbohidrații din resturile alimentare care rămân pe dinți după masă, printre care și zahărul.

Acest acid, în combinație cu saliva, duce la formarea plăcii dentare. Dacă dinții nu sunt curățați frecvent și corespunzător, placa se dezvoltă și începe să erodeze dintele și să formeze mici găuri pe suprafața sa, care în timp se accentuează și se transformă în carii.

Importantă în apariția cariilor nu este cantitatea de alimente cu conținut ridicat de zahăr consumată, ci mai degrabă perioada în care dinții sunt expuși la zahăr. De aceea este esențială igiena orală și curățarea dinților pe cât posibil după fiecare masă. Cu cât îndepărtăm mai mult din aceste bacterii, cu atât scădem șansele apariției cariilor.

Periculoase nu sunt doar dulciurile și alimentele dulci, ci și sucurile și băuturile carbogazoase. Consumul lor pe toata durata zilei expun mai mult dinții la acțiunea bacteriilor. De exemplu, e mai dăunător să mănânci sau să bei din ceva dulce câte puțin pe durata zilei decât întreaga cantitate la o masă, pentru că de fiecare dată când luăm o înghițitură, repornim atacul acizilor asupra dinților și mecanismul de formare a plăcii și creștem astfel riscul apariției cariilor.

În concluzie, facem carii dacă mâncăm dulciuri dacă după ce le consumăm nu menținem o igienă corespunzătoare a dinților. Nu consumul de zahăr în sine este cauza cariilor, ci perioada de timp în care menținem resturile alimentare în cavitatea orală, lăsând loc acțiunii bacteriilor.

Data actualizare: 12-07-2018 | creare: 03-10-2014 | Vizite: 3987
Bibliografie
Will eating too much candy or too many sugary foods cause cavities?, link: https://www.uamshealth.com/?id=5364&sid=1
Chew on This: Six Dental Myths Debunked , link: https://now.tufts.edu/news-releases/chew-six-dental-myths-debunked
Tooth decay, link: https://www.rethinksugarydrink.org.au/facts/tooth-decay.html
Does Sugar Really Cause Cavities?, link: https://www.livescience.com/44081-does-sugar-cause-cavities-plaque.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Nanoparticulele pot ajuta la spargerea plăcii bacteriene și la prevenirea cariilor
  • Cariile de colet
  • Tehnica imagistică ce permite depistarea precoce a cariilor dentare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum