Pentru longevitate, evitați consumul de carne roșie

©

Autor: Redacția ROmedic

Pentru longevitate, evitați consumul de carne roșie
Un nou studiu științific întărește ideea că reducerea consumului de carne roșie garantează multiple beneficii pentru starea de sănătate.

În afară de a reprezenta un important factor de risc pentru dezvoltarea cancerului colorectal și a altor boli la fel de severe, cercetările arată că obiceiul alimentar de a consuma cu regularitate carne roșie are efecte negative și asupra longevității.

Specialiștii de la Școala de Sănătate Publică Harvard au ajuns la concluzia că unul dintre factorii de risc major pentru decesul prematur este consumul de carne roșie – mai ales dacă aceasta este procesată și preparată necorespunzător.

Studiul publicat în revista Archives of Internal Medicine prezintă legături importante între alimentație și longevitate. Cercetarea a fost realizată pe un grup de 84.000 de femei înrolate în Nurses’ Health Study și pe 38.000 de bărbați, participanți la Health Professionals Follow-up Study.

În urma analizelor de specialitate, s-a observat că persoanele care includeau în alimentația lor cea mai mare cantitate de carne roșie decedau la vârste mai tinere – față de cele cu un regim echilibrat – cel mai frecvent pe fondul bolilor cardiovasculare sau cancerului. De asemenea, s-a constatat că acestea prezentau o greutate corporală anormală și aveau o predispoziție mai accentuată spre sedentarism, abuz de alcool și tutun.

După 28 de ani de la demararea cercetării, au decedat 24.000 dintre persoanele înrolate. Pe baza chestionarelor aplicate, specialiștii au putut identifica principalele cauze care au condus la decesul prematur al acestora, iar în fruntea clasamentului a fost consumul de carne roșie.

Potrivit studiilor anterioare, cantitatea de carne permisă pentru evitarea deteriorării sănătății este de 85 de grame, dacă ne referim la cea proaspătă, neprocesată. În ceea ce privește categoria produselor procesate, se recomandă doar o porție pe zi, care să nu depășească echivalentul a două felii de șuncă presată. Fiecare porție suplimentară crește riscul de deces prematur cu 13-20%.

Sursa: Harvard Health Publications

Data actualizare: 01-12-2019 | creare: 08-05-2015 | Vizite: 1967
Bibliografie
Cutting red meat-for a longer life, link: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/cutting-red-meat-for-a-longer-life
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • 25 minute de mers zilnic ar putea prelungi cu 7 ani viața
  • Nașterea mai multor copii ar putea încetini îmbătrânirea la femei
  • Proteinele din carne contribuie la obezitate la fel de mult ca zahărul
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum