Pentru o gustare sănătoasă cu fructe, ce să alegi?
©
Autor: Airinei Camelia
Cercetătorii de la Universitatea din Massachusetts Amherst au analizat valoarea nutriÈ›ională a diferitelor tipuri de gustări pe bază de fructe, descoperind că doar trei categorii - fructele uscate, piureul de fructe È™i fructele conservate în suc propriu - corespund recomandărilor pentru gustări nutritive stabilite de ghidurile dietetice federale. Studiul, publicat în revista Nutrients, subliniază că fructele uscate prezintă cel mai bun profil nutriÈ›ional, având cea mai mare densitate de nutrienÈ›i È™i conÈ›inut de fibre, È™i cel mai scăzut nivel de zahăr adăugat.
Pe de altă parte, gustările aromatizate cu fructe, cum ar fi jeleurile, au cea mai scăzută densitate de nutrienÈ›i È™i conÈ›inut de fibre, precum È™i cel mai înalt nivel de zahăr adăugat. Alte opÈ›iuni de gustări pe bază de fructe cu densitate nutriÈ›ională scăzută includ fructele conservate în altceva decât suc propriu È™i fructele uscate aromatizate, care conÈ›in cantități mai mari de zahăr adăugat.
DeÈ™i consumul unui fruct proaspăt este cea mai sănătoasă opÈ›iune, 80% din populaÈ›ia SUA nu consumă cantitatea zilnică recomandată de porÈ›ii de fructe (cinci) conform ghidurilor dietetice federale. Prin urmare, o strategie pentru consumatori de a creÈ™te aportul de fructe în dieta lor este să aleagă gustări pe bază de fructe bogate în nutrienÈ›i.
Cercetarea, condusă de Amanda Kinchla È™i Alissa Nolden, a fost prima de acest fel care a investigat care gustări pe bază de fructe sunt cele mai nutritive. Echipa a colectat È™i analizat conÈ›inutul nutriÈ›ional pentru 1.497 de gustări pe bază de fructe, folosind baza de date Mintel Global New Products, accesată prin bibliotecile UMass. Ei au utilizat Indexul Nutrient Rich Foods (NRF) pentru a calcula un scor general de calitate nutriÈ›ională bazat pe profilul de nutrienÈ›i al alimentelor, luând în considerare atât nutrienÈ›ii doriti, cât È™i pe cei recomandaÈ›i să fie limitaÈ›i în dietă.
Studiul concluzionează că este necesară reformularea gustărilor pe bază de fructe pentru a le face mai sănătoase, sugerând reducerea conÈ›inutului de zahăr adăugat, creÈ™terea conÈ›inutului de fibre È™i îmbunătățirea profilului senzorial pentru a îmbunătăți densitatea generală de nutrienÈ›i. Aceasta ar putea facilita alegeri mai inteligente în ceea ce priveÈ™te gustările È™i ar putea contribui la promovarea unui stil de viață mai sănătos.
sursa: Science Daily
Pe de altă parte, gustările aromatizate cu fructe, cum ar fi jeleurile, au cea mai scăzută densitate de nutrienÈ›i È™i conÈ›inut de fibre, precum È™i cel mai înalt nivel de zahăr adăugat. Alte opÈ›iuni de gustări pe bază de fructe cu densitate nutriÈ›ională scăzută includ fructele conservate în altceva decât suc propriu È™i fructele uscate aromatizate, care conÈ›in cantități mai mari de zahăr adăugat.
DeÈ™i consumul unui fruct proaspăt este cea mai sănătoasă opÈ›iune, 80% din populaÈ›ia SUA nu consumă cantitatea zilnică recomandată de porÈ›ii de fructe (cinci) conform ghidurilor dietetice federale. Prin urmare, o strategie pentru consumatori de a creÈ™te aportul de fructe în dieta lor este să aleagă gustări pe bază de fructe bogate în nutrienÈ›i.
Cercetarea, condusă de Amanda Kinchla È™i Alissa Nolden, a fost prima de acest fel care a investigat care gustări pe bază de fructe sunt cele mai nutritive. Echipa a colectat È™i analizat conÈ›inutul nutriÈ›ional pentru 1.497 de gustări pe bază de fructe, folosind baza de date Mintel Global New Products, accesată prin bibliotecile UMass. Ei au utilizat Indexul Nutrient Rich Foods (NRF) pentru a calcula un scor general de calitate nutriÈ›ională bazat pe profilul de nutrienÈ›i al alimentelor, luând în considerare atât nutrienÈ›ii doriti, cât È™i pe cei recomandaÈ›i să fie limitaÈ›i în dietă.
Studiul concluzionează că este necesară reformularea gustărilor pe bază de fructe pentru a le face mai sănătoase, sugerând reducerea conÈ›inutului de zahăr adăugat, creÈ™terea conÈ›inutului de fibre È™i îmbunătățirea profilului senzorial pentru a îmbunătăți densitatea generală de nutrienÈ›i. Aceasta ar putea facilita alegeri mai inteligente în ceea ce priveÈ™te gustările È™i ar putea contribui la promovarea unui stil de viață mai sănătos.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 11-03-2024 | creare: 11-03-2024 | Vizite: 357
Bibliografie
For a healthy fruit snack, what would you choose?, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/03/240305165908.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Consumul crescut de cereale rafinate nu crește riscul de boli cardiovasculare
- Pentru a scădea riscul de fractură de șold alegeți iaurtul, nu laptele dulce
- Cereale consumate la scară globală de oameni, dăunătoare pentru inimă
- Laptele crud versus laptele pasteurizat: un risc de 840 de ori mai mare de îmbolnăvire
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni