Gustările nesănătoase subminează aportul pentru sănătate al meselor principale de calitate

©

Autor:

Gustările nesănătoase subminează aportul pentru sănătate al meselor principale de calitate
Un studiu recent publicat în European Journal of Nutrition evidențiază impactul negativ al gustărilor nesănătoase asupra sănătății cardiovasculare, chiar și atunci când mesele principale sunt sănătoase. Cercetarea, realizată pe un eșantion de 854 de persoane, arată că aproximativ jumătate dintre participanți nu își aliniază calitatea meselor cu cea a gustărilor, ceea ce duce la dezechilibre în nivelurile de zahăr și grăsimi din sânge.
În Marea Britanie, unde studiul a fost efectuat, aproape un sfert din aportul caloric zilnic provine din gustări. Cu toate acestea, nu toate gustările sunt create egal: consumul de gustări sănătoase, precum fructe și nuci, a fost asociat cu o greutate corporală sănătoasă și un profil metabolic îmbunătățit.

Pe de altă parte, 26% dintre participanți au combinat mese principale sănătoase cu gustări de calitate slabă, ceea ce a dus la indicatori de sănătate mai slabi, inclusiv un IMC mai mare și niveluri crescute de trigliceride postprandiale. Acest lucru subliniază importanța unei abordări coerente în ceea ce privește calitatea alimentelor consumate pe parcursul întregii zile, nu doar la mesele principale.

Studiul mai arată că momentul consumului de gustări poate fi, de asemenea, crucial. Gustările consumate după ora 21:00 au fost asociate cu markeri sanguini mai nesănătoși, sugerând că orarul alimentar poate avea un rol important în sănătatea metabolică.

În concluzie, pentru a maximiza beneficiile unei diete sănătoase, este esențial să se acorde atenție nu doar la mesele principale, ci și la calitatea și momentul gustărilor.

sursa: Science Daily
foto: King's College London

Data actualizare: 18-09-2023 | creare: 18-09-2023 | Vizite: 289
Bibliografie
A quarter of people are undoing the benefits of healthy meals by unhealthy snacking, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/09/230914224038.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Gustările reprezintă aproape un sfert din calorii și o treime din zahărul consumat zilnic de adulții din SUA
  • Pentru o gustare sănătoasă cu fructe, ce să alegi?
  • Gustările sărate pot influența comportamentul alimentar în privința cantității consumate
  •