Piele roșie pe față (înroșirea feței) - cauze și tratament

©

Autor:

Piele roșie pe față (înroșirea feței) - cauze și tratament

Există numeroase cauze ale înroșirii pielii de pe față de la arsuri solare la acnee, menopauză sau afecțiuni grave. Mai jos sunt principalele explicații ale înroșirii feței.

Dermatita seboreică

Dermatita seboreică este o afecțiune a pieli des întâlnită ce poate cauza iritarea și înroșirea feței. Pe lână pielea roșie de pe față, persoanele afectate se confruntă și cu ten gras, uscat sau cu aspect solzos. În general, dermatita seboreică necesită intervenția medicului. De cele mai multe ori se propune un tratament personalizat și poate include medicamente care vor fi aplicate pe piele. Dermatita seboreică se trece prin administrarea tratamentului însă revine periodic. (1, 2)

Rozacee

Această problemă dermatologică debutează cu o tendință de a roși ușor. Dacă boala progresează vei observa că înroșirea feței durează mai mult timp iar, la un moment dat, nu mai trece. Rozaceea nu poate fi vindecată însă administrarea tratamentului recomandat de dermatolog poate ameliora pielea roșie de pe față. Deși nu se cunoaște cauza apariției acestei boli, inflamația apărută din cauza stresului, a consumului de alimente picante sau a temperaturilor ridica agravează simptomele. Pe lângă înroșirea pielii pot apărea și simptome precum senzația de înțepătură, papule și pustule care indică ceea ce este cunoscut sub numele de „acneea adultului”. Cele mai predispuse sunt femeile cu tenul deschis la culoare și cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani. (3, 4)

Dermatită de contact

Se manifestă prin iritații ale pielii, reacții alergice și înroșirea pielii. Cei mai comuni iritanți sunt produsele cosmetice pe bază de alcool, șampoanele, particulele de lână, pesticidele și alte substanțe folosite în fertilizarea plantelor, bijuterii din nichel și alte obiecte din acest metal, „balsam de Peru” (un extract din planta Myroxylon balsamum care este folosit în parfumuri, cosmetice, ape de gură, etc), formaldehidă, prezentă în aditivi alimentari și dezinfectanți, plante precum mango și iederă otrăvitoare deoarece conțin urușiol, o substanță iritantă, polenul de ambrozie, sprayul insecticid și unele produse ce produc o reacție prin expunerea la soare așa cum sunt unele loțiuni de plajă și unele medicamente orale precum hidrocorticoizii. (5)

Arsură chimică

Arsurile chimice necesită intervenția urgentă a medicului. În general apare atunci când pielea feței a fost expusă la un acid sau la o bază tare. Severitatea simptomelor depinde de concentrația substanței chimice, de durata contactului și de metoda de contact. Primul pas este îndepărtarea substanței chimice care a cauzat arsura și înlăturarea inclusiv a hainelor și a bijuteriilor care au atins substanța. Următorul pas este clătirea pielii cu apă călduță timp de 10-20 de minute. Este posibil ca roșeața să dispară dacă iei aceste măsuri. Dacă nu este cazul, este recomandat să te adresezi medicului dermatolog. (6, 7)

psoriazis

Psoriazisul este o afecțiune care stimulează formarea de celule noi în câteva zile în loc de săptămâni cât ar fi normal. Pe măsură ce aceste celulele se acumulează pe suprafața pielii, vei observa mici porțiuni de piele roșie. Psoriazisul nu trece de la sine însă dacă mergi la dermatolog îți poate recomanda un tratament pentru ca tenul tău să fie din nou neted și uniform. Tratamentul poate consta în administrarea de corticosteroizi, retinoizi, acid salicilic, antralină sau alte medicamente. (8)

Zona zoster

O altă posibilă cauză a înroșirii unor zona ale feței este zona zoster. Pe lângă pielea roșie te vei confrunta și cu o iritație dureroasă a pielii. În general, se trece de la sine, însă dacă zona zoster afectează porțiuni întinse ale feței este important să ceri ajutorului medicului altfel riști să apară probleme oculare. De regulă, se recomandă un medicament antiviral; acesta va preveni probleme de vedere și afectarea permanentă a nervilor. (9)

Lupus

Lupus este o afecțiune autoimună ce apare atunci când sistemul imunitar vede anumite părți ale corpului drept agenți patogeni și le atacă. Uneori se manifestă și prin înroșirea pielii, inclusiv a feței. Unele persoane cu lupus dezvoltă o iritație pe față cu forma unui fluture. Lupusul necesită intervenția medicului dermatolog și tratament personalizat. Se pot recomanda medicamente precum antiinflamatoare nesteroidiene, corticosteroizi, medicamente antimalarie, agenți imunosupresivi și altele. (10)

Administrarea unor medicamente

Supradozele de vitamina B3 (niacină) pot cauza piele roșie pe față. Acest lucru poate apărea atunci când iei prea multă vitamina B3 pentru a reduce nivelul colesterolului. Alte medicamente care pot cauza înroșirea feței sunt: (11, 12)

  • Doxorubicină - este un medicamente folosit în tratarea unor forme de cancer
  • Glucocorticoizi - reduce inflamația și suprimă funcțiile sistemului imunitar
  • Vasodilatatoare - relaxează mușchii vaselor de sânge și sunt recomandate în hipertensiune arterială
  • Blocanți ai canalului de calciu - reduc hipertensiunea arterială, durerile în piept și bătăile neregulate ale inimii
  • Morfina și alte opioide - recomandate pentru a trata durerea severă în cazuri de infarct miocardic, pietre la rinichi sau în timpul nașterii
  • Nitrit de amil și nitrit de butil - au efect vasodilatator și reduc tensiunea arterială
  • Medicamentele colinergice - sunt folosite pentru a trata schistosomiaza și în cadru restrâns sunt recomandate în unele cazuri de Alzheimer
  • Bromocriptina - folosită în tratarea bolii Parkinson
  • Hormonul eliberator de tirotropină - stimulează eliberarea TSH și a prolactinei, fiind recomandat în tratare degenerării spinocerebelare
  • Tamoxifen - folosit în tratarea tumorilor în cancerul mamar
  • Acetat de ciproteronă - recomandat în tratarea acneei, a creșterii excesive a părului, în cancerul de prostată și ca parte a unor anticoncepționale
  • Triamcinolonă - indicată în tratamentul unor boli alergice, colită ulceroasă, artrită, psoriazis
  • Ciclosporini - inhibă sistemul imunitar și este recomandat în tratarea artritei reumatoide, a bolii Crohn, psoriazisului și în transplantul de organe
  • Rifampicină - un antibiotic recomandat în tratarea infecțiilor bacteriene
  • Citrat de sildenafil - indicat în disfucțiile erectile.


Stresul și emoțiile puternice

Emoțiile puternice pot cauza înroșirea feței. De exemplu, dacă ești jenat, anxios sau chiar furios fața și/sau gâtul se vor înroși. Chiar și tristețea puternică poate crește tensiunea arterială și cauzează înroșirea feței. (13)

Piele roșie pe față (înroșirea feței) - alte cauze

Înroșirea pielii de pe față poate avea și alte cauze precum:


Pielea de pe față se înroșește atunci când vasele de sânge situate imediat sub piele se măresc și ajunge mai mult sânge la suprafața pielii. Pentru unele persoane roșirea ocazională apare din cauza emoțiilor, a exercițiilor fizice sau a temperaturilor ridicate. De asemenea, pielea roșie de pe față poate fi un efect secundar al consumului de alcool sau administrării de medicamente. Uneori, înroșirea feței poate indica o afecțiune medicale motiv pentru care dacă pielea roșie de pe față nu trece sau simptomele par a se agrava este recomandat să mergi la medicul dermatolog.


Data actualizare: 28-04-2021 | creare: 28-04-2021 | Vizite: 34597
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Înroșirea feței cauzată de emoții
  • Fața roșie
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum