Pot câinii să detecteze cu exactitate COVID-19?

Conform oamenilor de știință, câinii sunt folosiți în mod frecvent pentru adulmecarea explozivilor, substanțelor narcotice, bancnotelor și a mirosurilor umane specifice. Așadar, echipa a propus posibilitatea ca animalele să poată detecta virusul în lichidele secretate de corpul uman, unul dintre acestea fiind transpirația. În vederea analizării acestei supoziții, specialiștii au utilizat monstre de transpirație de la 335 de persoane din două programe de screening al COVID-19 din centre franțuzești, cu o vârstă medie de 35 de ani și majoritatea asimptomatici. De asemenea, câinii pe care aceștia i-au folosit au provenit din departamente de pompieri din Paris, rezultatele ce aveau să reiasă în urma studiului fiind comparate cu testele RT-PCR pe care participanții le-au realizat anterior acestuia.
În urma analizei s-a evidențiat faptul că o treime din persoanele care au participat la studiu au prezentat rezultate pozitive la testele PCR, câinii reușind să identifice cu o acuratețe de 97% aceste persoane. Mai mult, cercetătorii au afirmat că eficiența cu care animalele au recunoscut aceste persoane a fost comparabilă cu cea a testelor PCR nazofaringiene și salivare care folosesc cel puțin două gene țintă pentru identificarea virusului în secreții. De asemenea, demn de menționat este și faptul că această eficiență nu s-a modificat dacă participanții mai fuseseră infectați anterior studiului, sau dacă aceștia primiseră tratament la momentul infectării.
Acest studiu, în afara potențialului de implementare a unei noi metode de detectare a virusului SARS-CoV-2, certifică și experimentele anterioare conform cărora acesta este prezent și în transpirație. Astfel, oamenii de știință pot utiliza și aceste secreții umane pentru diagnosticarea persoanelor infectate, obținându-se o posibilitate de control a pandemiei superioară. Cu toate acestea, specialiștii menționează faptul că vor fi necesare cercetări suplimentare în vederea verificării suplimentare a acestor rezultate și că această tehnică ar putea să fie valabilă doar anumitor persoane, deoarece oamenii care suferă de fobie de câini, denumită cinofobie, nu pot să beneficieze de această metodă de screening.
sursa: Medical News
foto: Trudie Davidson / Shutterstock.com
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Persistența virusului SARS-CoV-2 pe suprafețe, ultimele descoperiri
- Un nou studiu dezvăluie persistența simptomelor neurologice în rândul pacienților COVID-19 neinternați
- Fluvoxamina ar putea preveni formele severe de COVID-19
- Vaccinurile împotriva COVID-19, mai puțin eficiente împotriva noilor tulpini ale virusului
- Perioada „critica” covid ??
- Imunitate coronavirus - am scleroza multipla de 34 ani
- Printre simptomele covid 19 se numără și o durere de nas?
- Test anti sars-cov 2 IGG
- Modularea imunitatii in infectia covid 19
- Vitiligo si coronavirusul
- Ajutor urgent! covid19 poate ataca inima, creierul la copii de 19-20 de ani?
- Centrul de informare ROmedic despre Coronavirus
- Alergie la paracetamol si aspirina