Potențialul acizilor grași polinesaturați de a reduce depresia și riscul suicidar

©

Autor:

Potențialul acizilor grași polinesaturați de a reduce depresia și riscul suicidar
Cercetătorii au analizat peste 5.000 de articole științifice pentru a descoperi nivelul de eficiență a acizilor grași polinesaturați cu lanț lung (LC-PUFA) în neuropatologia tulburării depresive majore. LC-PUFA includ 18 sau mai mulți carboni și cel puțin două legături duble și sunt esențiali pentru dezvoltarea și funcția neurobiologică. Acești acizi grași, cum ar fi acidul docosahexaenoic (DHA) și acidul eicosapentaenoic (EPA) (n-3 LC-PUFAs), precum și acidul arahidonic (AA) (n-6 LC-PUFA), sunt semnificativi în sănătatea creierului, reprezentând aproximativ 35% din lipidele cerebrale totale.
Studiul a analizat peste 5.000 de articole, inclusiv 73 de studii clinice randomizate și 24 de meta-analize, care descriu utilizarea suplimentării cu n-3 LC-PUFA în depresie. Rezultatele anterioare au arătat că suplimentarea cu omega-3 PUFA nu a fost eficientă în tratarea stării depresive în populația generală. Cu toate acestea, s-a demonstrat că formulările bogate în EPA sau doar cu EPA sunt eficiente, cu doze zilnice eficiente variind între 1.000-4.000 mg/zi.

Un studiu a evaluat efectul suplimentării cu EPA și DHA în comparație cu placebo timp de 12 săptămâni la pacienții cu tulburare depresivă majoră care au necesitat vizite de urgență la spital. Tratamentul nu a schimbat severitatea depresiei, dar a redus ideația suicidară în grupul tratat cu LC-PUFA.

Datele din studiile intervenționale privind efectele tratamentelor PUFA asupra comportamentului suicidar sunt rare. Studiile clinice au prezentat, de asemenea, variații largi în compoziția PUFA a suplimentelor și biodisponibilitatea acestora, care par să depindă de modul în care sunt incorporate în sursele dietetice sau suplimentare.

Mecanismele de acțiune ale LC-PUFA includ controlul semnalizării celulare în diverse celule cerebrale prin absorbția și esterificarea EPA și DHA în fosfolipidele membranei plasmatice. Studiile pe animale au arătat că DHA manipulează dimensiunea rafturilor lipidice în membranele plasmatice.

LC-PUFA joacă, de asemenea, un rol în diverse procese bioenergetice. De exemplu, la șobolani, administrarea de ulei de pește îmbogățit cu n3 LC-PUFA a inversat efectele mediate de creșterea turnoverului de DHA către metabolitul său descendent D1. Au fost raportate, de asemenea, efecte neuroprotectoare, parțial mediate de niveluri reduse de specii reactive de oxigen (SRO), într-un model de șobolan de toxicitate indusă de beta amiloid.

În concluzie, studiile bazate pe animale au demonstrat beneficiile neurologice ale suplimentării cu LC-PUFA, care suprimă activarea microglială și neuroinflamația și producția de SRO ulterioară și elicită efecte asupra reglării raftului lipidic a receptorilor și transportorilor monoaminergici. Cu toate acestea, este necesară o explorare științifică suplimentară pentru a elucidare neurobiologia LC-PUFA în ceea ce privește tulburările de dispoziție și riscul de suicid. Aceste studii vor susține abordările medicinei personalizate pentru a beneficia populațiile vulnerabile bazate pe dieta lor, genotipul FADS, starea inflamatorie și markerii de peroxidare.

sursa: News Medical
foto: Danijela Maksimovic / Shutterstock.com

Data actualizare: 27-11-2023 | creare: 27-11-2023 | Vizite: 380
Bibliografie
The potential of polyunsaturated fatty acids in alleviating depression and reducing suicide risk, link: https://www.news-medical.net/news/20231126/The-potential-of-polyunsaturated-fatty-acids-in-alleviating-depression-and-reducing-suicide-risk.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Suplimentele cu acizi grași Omega-3 și reducerea riscului cardiovascular
  • Compușii din struguri ar putea fi eficienți împotriva depresiei
  • Simptomele depresiei persistente ameliorate mai repede cu o nouă formă de stimulare magnetică transcraniană
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum