Prematuritatea se corelează cu un număr mai mare de internări pe perioada copilăriei

©

Autor:

Prematuritatea se corelează cu un număr mai mare de internări pe perioada copilăriei

Potrivit unui nou studiu, prematuritatea, adică nașterea la mai puțin de 37 de săptămâni gestaționale, se asociază cu un număr mai mare de internări în spital pe perioada copilăriei, în comparație cu nașterea la termen, adică la 40 de săptămâni gestaționale. Rezultatele au fost publicate în The BMJ.
Conform cercetătorilor, chiar dacă numărul de internări scade pe măsură ce copilul crește, mai ales după vârsta de 2 ani, o rată mare a acestora se înregistrează până la vârsta de 10 ani, chiar și la cei născuți la 38 și 39 de săptămâni gestaționale.

Prematuritatea este un factor major care contribuie la apariția bolilor în copilărie. Chiar dacă studiile sugerează că riscul de boală scade odată cu creșterea copilului, este neclară vârstă la care începe să se diminueze și cum variază acesta în funcție de vârsta gestațională la naștere.

Studiul britanic

O echipă de cercetători din Anglia a evaluat asocierea dintre vârsta gestațională la naștere și riscul de internări în spital până la vârsta de 10 ani.

Descoperirile au la bază informații de la peste 1 milion de copii născuți în spitalele din Anglia între 1 ianuarie 2005 și 31 decembrie 2006. Copiii au fost monitorizați pe o perioadă medie de 9,2 ani, interval în care cercetătorii au analizat numărul de internări în spital.

Potrivit rezultatelor, pe perioada studiului s-au înregistrat peste 1,3 milioane de internări în spital, dintre care 63% au fost prezentări de urgență. De asemenea, peste jumătate dintre copii au fost internați în spital cel puțin o dată pe durata studiului.

După ce s-au ajustat rezultatele în funcție de vârstă, statusul marital și nivelul socio-economic al mamei și de sexul, etnia și luna în care s-a născut copilul, s-a observat că internările în spital pe durata copilăriei se corelau cu vârsta gestațională la naștere.

Rezultatele

Conform descoperirilor, rata internărilor în spital pe durata primei faze a copilăriei la nou-născuții de 40 săptămâni gestaționale a fost de 28 per 100 ani umani. La copiii născuți foarte prematur, la sub 28 săptămâni gestaționale, această rată a fost de aproximativ 6 ori mai mare. Până la vârsta de 7-10 ani, rata internărilor în spital la copiii născuți la 40 săptămâni gestaționale a fost de 7 per 100 ani umani. În contrast, această rată a fost de 3 ori mai mare la copiii născuți la sub 28 luni de vârstă gestațională.

Mai mult, chiar și copiii născuți aproape de termen raportau o rată mare a internărilor. În comparație cu cei născuți la 40 săptămâni gestationale, pe durata primei faze a copilăriei, nașterea la 37,38 și 39 de săptămâni se corela cu o rată de 19,9 și 3 internări per 100 ani umani.

De asemenea, numărul de internări în spital scădea o dată cu creșterea copilului, mai ales după vârsta de 2 ani. Totuși, un risc mare se menținea până la 10 ani, chiar și pentru cei născuți la 38 și 39 de săptămâni gestaționale.

Indiferent de vârsta gestațională, infecțiile erau cauzele principale ale numărului mare de internări în spital, în particular pe parcursul primei faze a copilăriei. De asemenea, în primii 2 ani de viață, alte cauze erau reprezentate de patologiile respiratorii și gastrointestinale.

Deoarece studiul este observațional, nu poate stabili o determinanță cauză-efect. Una dintre limitări este faptul că nu a ținut cont de anumiți factori ce influențează sănătatea copilului, precum fumatul la mamă și alăptatul.

Totuși, studiul este la scară largă, analizând date pe o perioadă de 10 ani. Prin urmare, vârsta gestațională la naștere poate fi un predictor important pentru apariția bolilor în copilărie iar cei născuți prematur au cel mai mare risc de internare în spital pe durata copilăriei.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 11-12-2020 | creare: 11-12-2020 | Vizite: 349
Bibliografie
Early birth linked to greater risk of hospital visits during childhood: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/11/201125190739.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sistemul optic pentru monitorizarea copiilor prematuri
  • Uter artificial creat pentru dezvoltarea mieilor născuți prematur
  • Sistem de inteligență artificială pentru a evalua maturarea cerebrală a bebelușilor prematuri
  •