Prevenire și tratament crampe musculare

Prevenire și tratament crampe musculare

©

Autor:

Prevenire și tratament crampe musculare

Crampele musculare sunt contracÈ›ii sau spasme bruÈ™te, involuntare la nivelul unuia sau mai multor muÈ™chi. Ele sunt frecvent întâlnite, mai ales după un efort fizic. Pot fi dureroase, având o durată de la câteva secunde la câteva minute. Cel mai adesea, crampele musculare apar în coapse, picioare, mâini, braÈ›e, abdomen. (1)

Cauza cea mai comună este suprasolicitarea sau întinderea unui muÈ™chi. Alte cauze sunt compresiile nervoase, deshidratarea, sarcina, dializa, anumite medicamente, hipomagneziemia, hipopotasemia, hipocalcemia, hipoxia tisulară, abuzul de alcool. Medicamentele care care au ca È™i efect advers apariÈ›ia crampelor musculare sunt diureticele, statinele, zolpidem, gabapentin, clonazepam, estrogenii conjugaÈ›i, albuterol/ipratropiu, amoxicilina, celecoxib, donepezil, ciprofloxacina, cetirizina, telmisartan, rivastigmina, lansoprazol.

Crampele musculare la nivelul membrelor inferioare pot apărea È™i în cadrul unor patologii mai severe, precum scleroza laterală amiotrofică, bolile cardiovasculare, diabetul, ciroza hepatică, insuficienÈ›a renală, osteoartrita, boala Parkinson, boala arterială periferică. De asemenea, tratamentele împotriva cancerului, spre exemplu chimioterapia, pot determina leziuni nervoase È™i crampe musculare. Uneori, cauza crampelor rămâne necunoscută. (1, 2)

Riscul cel mai mare îl au vârstnicii, persoanele supraponderale sau obeze, femeile însărcinate, sportivii È™i bolnavii cu distiroidie sau tulburări nervoase. (1)

Prevenire crampe musculare

Prevenirea crampelor musculare include:

  • CreÈ™terea gradului de activitate fizică
  • Încălzirea muÈ™chilor înainte de un antrenament
  • Efectuarea după antrenament a unor exerciÈ›ii de întindere a muÈ™chilor („stretching”)
  • Dacă crampele de la nivelul picioarelor apar noaptea, se recomandă întinderea muÈ™chilor înainte de culcare
  • Hidratare optimă înaintea, în timpul È™i după efortul fizic
  • Aderarea la o dietă bogată în fructe È™i legume
  • Purtatul unor pantofi potriviÈ›i È™i evitarea tocurilor
  • Masarea frecventă a muÈ™chilor pentru a reduce tensiunea (1, 3)


Tratamentul crampelor musculare

Majoritatea crampelor dispar de obicei după câteva secunde sau minute. Primul lucru pe care trebuie să îl facem atunci când ne confruntăm cu o crampă musculară este întinderea È™i masajul muÈ™chiului. Dacă muÈ™chiul este încordat, atunci se recomandă să aplicăm o compresă caldă, iar dacă muÈ™chiul este sensibil È™i dureros la atingere, putem plasa local gheață. În cazul în care cauza este deshidratarea, atunci trebuie să ne hidratăm corespunzător. Pentru ameliorarea durerii provocate de crampele musculare este indicată administrarea de acetaminofen sau ibuprofen. (1, 2, 3)

Deși la momentul actual nu există tratamente care să prevină complet crampele musculare, există anumite medicamente care ar putea funcționa, spre exemplu carisoprodol, diltiazem, orfenadrina sau verapamil. Carisoprodol este un miorelaxant, iar diltiazem și verapamil fac parte din categoria blocantelor de canale de calciu. De asemenea, unii specialiști recomandă administrarea de vitamina B12. (2)

În cazul în crampele apar în contextul unei patologii, atunci tratamentul este al bolii de bază. (1)

Se recomandă apelarea la un medic specialist dacă crampele musculare sunt severe, au o durată îndelungată, apar cu recurență, nu se ameliorează după aplicarea măsurilor obiÈ™nuite (întinderea muÈ™chilor È™i hidratare), sunt însoÈ›ite de slăbiciune musculară, edem, înroÈ™irea sau încălzirea tegumentelor. (1)


Data actualizare: 19-01-2022 | creare: 19-01-2022 | Vizite: 666
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum