Privarea de somn crește riscul de boală Alzheimer

©

Autor:

Privarea de somn crește riscul de boală Alzheimer
Un studiu preliminar realizat de cercetătorii de la Universitatea Uppsala a descoperit că atunci când bărbații tineri, sănătoși, au fost lipsiți de o noapte de somn, aveau niveluri mai ridicate de proteine tau - un biomarker pentru boala Alzheimer - decât atunci când aveau o noapte neîntreruptă de odihnă.
Studiul este publicat în revista medicală Neurologie.

Studiul a implicat 15 bărbați sănătoși, cu greutate normală, cu o vârstă medie de 22 de ani. Toți au raportat că, în mod obișnuit, au o perioadă de odihnă de șapte până la nouă ore pe noapte. Bărbații au fost observați sub un program strict de activitate și dietă, realizat într-o clinică de somn, timp de două zile.

Cercetătorii au descoperit că bărbații au avut o creștere medie de 17% a nivelului de tau în sânge după o noapte de privare de somn, comparativ cu o creștere medie cu 2% a nivelurilor tau după o noapte bună de somn.

„În viitor sunt necesare studii pentru a investiga acest proces, precum și pentru a determina cât timp durează aceste modificări ale proteinelor tau și dacă acestea reflectă un mecanism prin care expunerea recurentă la somn restricționat, perturbat sau neregulat poate crește riscul de demență”, a declarat Jonathan Cedernaes, autorul studiului.

Proteina tau se găsește în neuroni și se acumulează în creierul persoanelor cu boala Alzheimer. Această acumulare poate începe decenii înainte de apariția simptomelor bolii. Studiile anterioare la adulții mai în vârstă au sugerat că privarea de somn poate crește nivelul de tau în lichidul spinocerebral.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 14-01-2020 | creare: 14-01-2020 | Vizite: 404
Bibliografie
Losing a night of sleep may increase blood levels of Alzheimer's biomarker. Url: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/01/200108160342.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Boala Alzheimer poate avea rădăcini încă din uterul mamei
  • Suplimentele de vitamine E și seleniu nu previn demența
  • Activitatea fizică ne poate proteja împotriva bolii Alzheimer (meta-analiză)
  •