Proteza neuronală pentru prevenirea pierderilor de memorie

©

Autor: Redacția ROmedic

Proteza neuronală pentru prevenirea pierderilor de memorie
Boala Alzheimer afectează tot mai multe persoane, pierderile de memorie reprezentând un aspect incurabil al acestei afecțiuni. O proteză cerebrală dezvoltată în cadrul Universității din California de Nord și a Centrului Medical Baptist Wake Forest (California) ar putea reprezenta soluția acestor probleme.

Dacă o zonă din creier este afectată, translația la acel nivel nu este posibilă, rezultând imposibilitatea formării memoriei pe termen lung. De aceea, persoanele afectate de Alzheimer își pot aminti unele evenimente petrecute înaintea apariției afecțiunii, însă nu pot genera noi amintiri.

Proteza cuprinde un set de electrozi ce trebuie plasați în regiunile din hipocampus, cunoscut ca centrul memoriei din creier. În momentul în care la nivel cerebral sunt percepute informații senzoriale, sunt transmise automat semnale neuronale care le imită pe cele originale. Acestea traversează ariile hipocampusului, generând amintirile.

Poate, de asemenea, restabili anumite amintiri, prin detectarea unei activități cerebrale specifice. Cercetările au arătat că proteza permite o translație cu acuratețe de aproximativ 90%.

Inițial implantul a fost testat pe animale și recent pe subiecți umani. Etapa curentă a fost reprezentată de transmiterea semnalelor traduse înapoi la zonele din creier, solicitându-le să genereze amintiri. Sunt necesare studii suplimentare, urmând ca dispozitivul să fie destinat nu doar persoanelor afectate de Alzheimer, ci și pacienților cu anumite forme de demență.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 05-10-2015 | creare: 05-10-2015 | Vizite: 2458
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea, gelozia și indispoziția la femei au fost asociate cu creșterea riscului de Alzheimer
  • Sforăitul și apneea de somn, asociate cu un declin cognitiv prematur
  • Ar putea un simplu test de salivă să depisteze boala Alzheimer?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum