Un mic dispozitiv care elimină rapid respirația urât mirositoare

©

Autor:

Un mic dispozitiv care elimină rapid respirația urât mirositoare
Respirația urât mirositoare (halitoza) reprezintă o problemă de sănătate cu multiple cauze, de la o îngrijire dentară deficitară la afecțiuni gastro-intestinale severe. Halitoza poate avea urmări sociale importante, respirația fiind una dintre primele caracteristici observate în timpul unui dialog în persoană. Întrucât nu este ușor de identificat de către pacienți, o echipă de cercetători a dezvoltat recent un dispozitiv portabil, util pentru diagnosticul rapid al halitozei.

Studiul, publicat recent în jurnalul ACS Nano, a oferit informații despre o nouă tehnologie de diagnostic al respirației urât mirositoare, printr-o metodă simplă: evaluarea rapidă a expirației pacientului, cu identificarea cantității de hidrogen sulfurat, substanța ce determină modificarea respirației. Această metodă a fost dezvoltată observând inițial celelalte tehnologii existente deja pe piață. Studiile anterioare au descris tehnologii complexe de măsurare a cantităților de hidrogen sulfurat prin colectarea și testarea aerului expirat pe o perioadă mai lungă de timp, în laboratoare speciale. Nefiind practice pentru pacienți, Kak Namkoong, Il-Doo Kim și colegii lor au dorit implementarea unui dispozitiv portabil, eficient.

Pentru acest experiment, cercetătorii s-au bazat pe proprietatea oxizilor metalici de a reacționa cu gaze care conțin sulf și de a-și spori sensibilitatea și selectivitatea în asociere cu catalizatori de metale nobile. Astfel, au reușit să grăbească procesul de măsurare a sulfurii de hidrogen din aerul expirat, toate acestea înglobate într-un mic dispozitiv. Cercetătorii au amestecat nanoparticule de clorură de sodiu și platină (un catalizator de metal nobil) cu tungsten și au spălat soluția în nanofibre. Prin încălzire, tungstenul a fost transformat în forma sa de oxid de metal.

În testele preliminare, deși această nanofibră a reacționat cu numeroase gaze care conțin sulf, materialul a fost cel mai sensibil la hidrogenul sulfurat, creând un răspuns de 9,5 ori mai mare față de cel cu dimetil sulfurat și de 2,7 ori mai mare decât cu metil mercaptan. În cele din urmă, combinând senzorul de gaz cu anumiți senzorii speciali de umiditate, de temperatură și de presiune, au obținut un mic dispozitiv prototip care avea dimensiunea asemănătoare cu cea a unui deget mare uman.

Rezultatele studiului au fost surprinzătoare: dispozitivul a identificat corect respirația urât mirositoare în 86% dintre cazurile în care respirațiile de la oameni cu halenă erau expirate direct pe el. Ca un plan de viitor, cercetătorii au afirmat că senzorul creat de ei ar putea fi încorporat în dispozitive foarte mici, utile pentru auto-diagnosticarea rapidă și ușoară a respirației urât mirositoare.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 23-07-2021 | creare: 23-07-2021 | Vizite: 1450
Bibliografie
Thumb-sized device quickly 'sniffs out' bad breath, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/07/210721120732.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sfaturi pentru a scăpa de respirația urât mirositoare
  • Miroși urât deși ai o igienă corectă? Câteva motive surprinzatoare
  • Combaterea respirației urât mirositoare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum