Noi proteze dentare 3D îmbibate cu medicamente pentru a combate infecțiile

©

Autor:

Noi proteze dentare 3D îmbibate cu medicamente pentru a combate infecțiile
Stomatita purtătorului de proteză dentară este o problemă comună la populația vârstnică și produce inflamația, înroșirea și umflarea țesuturilor moi din gură. Se estimează că aproape două treimi dintre americanii cu proteză dentară suferă frecvent infecții fungice.

Aflați mai multe despre stomatopatiile purtătorului de proteză dentară.
Adresându-se acestei problematici, cercetătorii de la University at Buffalo au folosit o imprimantă 3D pentru a crea o proteză dentară pe care au umplut-o cu capsule microscopice care eliberează periodic Amfotericină B - un antibiotic cu efect antifungic. Cercetările au fost publicate în jurnalul Materials Today Communications.

În prezent, opțiunile de tratament pentru stomatitele purtătorului de proteză dentară includ igiena orală și curățarea protezei cu soluții antiseptice, sau chiar înlocuirea protezei. Noua soluție propusă de cercetători însă, ajută și la prevenția infecțiilor în timp ce proteza este purtată. De asemenea, proteza 3D are potențialul de a econimisi timp și bani. Medicul poate crea o proteză personalizată în timpul unei consultații, spre deosebire de varianta clasică, ce necesită câteva zile sau săptămâni pentru realizare.

Potrivit autorilor, tehnologia de imprimare 3D ar putea avea aplicații mai largi, putându-se realiza inclusiv atele, stenturi, sau proteze.

Sursa: EurekAlert
Foto: Douglas Levere, University at Buffalo

Data actualizare: 19-01-2019 | creare: 07-05-2018 | Vizite: 5816
Bibliografie
Study: Drug-filled, 3-D printed dentures could fight off infections, link: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-04/uab-sd3042518.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Utilizarea protezelor dentare poate proteja împotriva declinului cognitiv
  • Cum influențează proteza dentară alimentația unei persoane?
  •