Recomandările OMS cu privire la perioada de așteptare pentru a obține o sarcină după un avort, contrazise de un grup de cercetători norvegieni

©

Autor:

Recomandările OMS cu privire la perioada de așteptare pentru a obține o sarcină după un avort, contrazise de un grup de cercetători norvegieni
Un studiu realizat de un grup de cercetători norvegieni, care explorează dovezile cu privire la eventualele complicații ale unei sarcini obținute în termen mai scurt de șase luni de la un avort, sugerează că recomandările actuale ale Organizației Mondiale a Sănătății sunt eronate. Potrivit acestora, femeile ar trebui să aștepte pentru minimum șase luni înainte de a obține o nouă sarcină, după un avort spontan sau un avort indus. În studiul actual, femeile care au obținut o sarcină mai devreme de trei luni de la un avort indus sau spontan nu au prezentat riscuri mai mari de complicații ale sarcinii.
Pentru studiu, cercetătorii au utilizat date din trei registre naționale de sănătate, cu un total de peste 72.000 de nașteri analizate. Din totalul acestora, 49.000 au avut loc după un avort spontan și aproximativ 23.700 după un avort indus anterior. Majoritatea femeilor incluse în studiu care au suferit un avort spontan au conceput la aproximativ patru luni de la un avort spontan. În cazul celor care au avut un avort indus, perioada medie până la concepție a fost de aproximativ 17 luni de la sarcina anterioară. Doar 5% dintre femeile care au avut un avort indus au născut la șase luni.

Potrivit rezultatelor analizei, conceperea în termen de trei sau mai puține luni de la un avort nu este asociată cu un risc mai mare de rezultate adverse ale sarcinii. Mai mult decât atât, un interval de trei luni sau mai scurt de trei luni de la un avort spontan a redus riscul de a avea un copil mic pentru vârsta gestațională, cât și riscul femeilor de a dezvolta diabet zaharat gestațional, cu procente mai mari decât în cazul femeilor care au născut la 6-9 luni de la avort. În cazul femeilor care au conceput un copil la un termen de 12-24 de luni de la avort, a existat un risc crescut cu până la 20% de a concepe un copil mai mic pentru vârsta sa gestațională.

Cercetătorii sunt de părere că rezultatele studiului „motivează o revizuire a ghidurilor internaționale actuale cu privire la intervalul recomandat pentru a obține o nouă sarcină, după un avort spontan sau un avort indus”.

sursa: News Medical
foto: George Rudy / Shutterstock

Data actualizare: 05-12-2022 | creare: 05-12-2022 | Vizite: 204
Bibliografie
How long should you wait to get pregnant again after a miscarriage? link: https://www.news-medical.net/news/20221127/How-long-should-you-wait-to-get-pregnant-again-after-a-miscarriage.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sarcina după avort
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum