Riscul de prematuritate este crescut de expunerea la ftalați

©

Autor:

Riscul de prematuritate este crescut de expunerea la ftalați

Potrivit unui nou studiu, riscul de prematuritate este crescut la femeile expuse la ftalați pe parcursul sarcinii. Ftalații sunt substanțe chimice ce se regăsesc în produsele de igienă personală, spre exemplu cosmetice, precum și în solvenți, detergenți și ambalaje alimentare.
Cercetarea a inclus peste 6.000 de femei însărcinate din America, analizând urina acestora pentru prezența ftalatilor. Conform analizei, cele cu concentrații crescute de ftalați urinari erau mai predispuse să nască prematur, adică cu cel puțin 3 săptămâni înainte de data estimată.

Din totalul participantelor, 539 (adică 9%) au dat naștere unor copii prematuri iar 96% dintre probele de urină colectate de la acestea conțineau metaboliți ai ftalaților.


Mai mult, s-a observat că expunerea la 4 dintre cei 11 ftalați creșteau suplimentar riscul de naștere prematură, cu 14-16%. Corelația cea mai bine documentată era pentru expunerea la un ftalat din produsele de igienă personală precum oja de unghii și cosmetice.

Folosind modele statistice, cercetătorii au arătat că reducerea ftalaților urinari cu 50% ar putea preveni nașterile premature cu 12%.
Deși evitarea completă a ftalaților în viață de zi cu zi este dificilă, chiar și reducerea acesteia poate aduce un beneficiu, având impact pozitiv asupra mamelor și copiilor.

Femeile gravide ar trebui să se alimenteze cu mâncare proaspătă, gătită în casă, evitând-o pe cea procesată, aflată în recipiente de plastic. De asemenea, se recomandă alegerea produselor fără parfum sau fără ftalați.

sursa: Science Daily
foto: National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS) News


Data actualizare: 09-08-2022 | creare: 09-08-2022 | Vizite: 239
Bibliografie
Preterm birth more likely with exposure to phthalates: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220711111854.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un nou tratament pentru problemele de respirație cu care se confruntă bebelușii prematuri
  • Importanța contactului fizic la prematuri
  • Sistemul optic pentru monitorizarea copiilor prematuri
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum