Pastele îngrașă sau te ajută să slăbești?

©

Autor:

Pastele îngrașă sau te ajută să slăbești?
Pastele, la fel ca pâinea, sunt carbohidrații renegați care cel mai frecvent beneficiază de publicitate negativă. Pornind de la premisa că „nu există alimente nesănătoase, doar diete dezechilibrate”, pastele și în general carbohidrații, consumați cu moderație, în contextul unei diete echilibrate și al unui stil de viață activ ar putea ajuta la controlul ponderal.

Pot să mănânc carbohidrați dacă vreau să slăbesc?

Studiul publicat recent în British Medical Journal a analizat efectele consumului de paste în contextul unei diete cu indice glicemic scăzut comparativ cu o dietă cu indice glicemic crescut, asupra greutății corporale și a markerilor de adipozitate [analiză sistematică și meta-anazilă care a inclus 32 trial-uri clinice randomizate comparative și în total 2448 participanți predominant de vârstă mijlocie cu suprapondere sau obezitate, respectiv cu durata minimă de monitorizare de 12 săptămâni].

Află mai multe despre clasificarea alimentelor în funcție de indicele glicemic:
Alimente cu indice glicemic mic 
Alimente cu indice glicemic mediu 
Alimente cu indice glicemic ridicat 

În urma analizei statistice a datelor s-a estimat că persoanele implicate în studiu au consumat în medie 3.3 porții de paste per săptămână în locul altor surse de carbohidrați din dietă [1.75 – 7 porții per săptămână].

În contextul unei diete cu indice glicemic scăzut s-a constatat o reducere a greutății corporale cu 0.63 kg în medie, comparativ cu dieta de control, respectiv scăderea indicelui de masă corporală cu 0.26 kg/m2 . Nu au fost observate diferențe în ceea ce privește circumferinț abdominală, raportul talie/șold, diametrul abdominal sagital [markeri ai adipozității] între dietele analizate.

Deși aparent s-ar putea concluziona că aportul uzual de paste ajută la scăderea în greutate în contextul unei diete cu indice glicemic scăzut, rezultatele obținute trebuie tratate cu maximă prudență, semnificația lor clinică fiind limitată. Trebuie făcută foarte bine distincția între indicele glicemic, cantitatea totală de carbohidrați conținută de aliment, tipul lor și proporția celor nedigerabili, cantitatea de aliment care este consumat în final și frecvența consumului, fără a uita de principiile globale de dietă și stil de viață care pot avea și ele un impact semnificativ asupra managementului ponderal.

De asemenea, au fost remarcate rapoarte financiare între diferite companii și organizații inclusiv Glycaemic Index Laboratories, Barilla, Primo și altele care gravitează în jurul produselor cerealiere – paste – și a suplimentelor, respectiv alimentelor funcționale – inulină, alimente suplimentate cu fibre, alimente cu index glicemic scăzut etc.

O concluzie pertinentă a acestui studiu este faptul că aportul regulat de carbohidrați, inclusiv cei sub formă de paste, fracționat în porții echilibrate astfel încât să nu favorizeze creșterea bruscă a glicemiei, nu favorizează creșterea în greutate per se.

Nu trebuie să uităm că dietă echilibrată presupune o alimentație bogată în alimente integrale, proteine cu valoare biologică crescută, grăsimi naturale și fibre din surse de origine vegetală care au ele însele o valoare moderat-scăzută a indicelui glicemic, chiar 0, și care presupune un aport redus sau deloc de alimente rafinate, băuturi zaharate sau alte produse bogate în zaharuri simple și care ar putea crește excursii glicemice postprandiale.

De asemenea, există anumiți factori care pot modifica indicele glicemic al alimentelor per se, dar și al preparatelor în care sunt incluse. De exemplu:
  • tipul pastelor, integrale sau rafinate, îmbogățite cu ou, cu proteine din soia sau alte leguminoase,
  • fierberea pastelor al dente,
  • consumul de paste după ce au fost gătite și apoi răcite, proces prin care se modifică raportul dintre amidonul digerabil și cel rezistent la digestie în favoarea celui din urmă,
  • asocierea la aceeași masă a pastelor cu vegetale non-amidonoase bogate în fibre și surse de proteino-lipide etc. care poate încetini digestia și absorbția carbohidraților, fapt care permite eliberarea progresivă a glucozei în torentul sanguin, fără a produce creșterea bruscă a glicemiei după masă.

O dietă celebră care are la bază selecția alimentelor în funcție de valoarea indicelui glicemic este dieta Motignac. Află mai multe din articol. 
Nu există alimente-minune care te slăbesc sau alimente care te îngrașă. Calitatea alimentelor incluse în dietă, moderația în ceea ce privește porțiile și frecvența consumului, dar și varietatea alimentară sunt principiile dietetice cele mai eficiente atunci când vrei să slăbești!

Surse: Medscape Medical News
Science Daily
BMJ

Data actualizare: 10-04-2018 | creare: 10-04-2018 | Vizite: 3160
Bibliografie
(1) Pasta Promotes Weight Loss as Part of a Low-Glycemic Index Diet, link: https://www.medscape.com/viewarticle/894883
(2) Pasta can be part of a healthy diet without packing on the pounds, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/04/180403085034.htm
(3) Effect of pasta in the context of low-glycaemic index dietary patterns on body weight and markers of adiposity: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials in adults, link: https://bmjopen.bmj.com/content/8/3/e019438
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dispozitivul care îți indică alimentele potrivite pentru flora ta bacteriană
  • Gustul specific al carbohidraților ne poate predispune la îngrășare
  • Dieta cu un aport foarte redus de carbohidrați și eficiența în managementul diabetului tip 1
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum