Cum poate afecta chirurgia bariatrică relația de cuplu?

©

Autor:

Cum poate afecta chirurgia bariatrică relația de cuplu?
Potrivit unui nou studiu suedez publicat în jurnalul JAMA Surgery, persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică au mai multe șanse de a se căsători, de a se separa de partener sau de a divorța.

Beneficiile medicale ale chirurgiei bariatice au fost studiate îndelung, însă puține lucruri se știu cu privire la aspectele personale ale unei astfel de intervenții. Studii anterioare au arătat cum chirurgia bariatrică îmbunătățește calitatea vieții, iar pacienții devin mult mai activi din punct de vedere social, ceea ce înseamnă că ar putea face mult mai facilă construirea unei relații cu un nou partener.

Studiul de față a analizat asocierea dintre eficiența intervenției bariatrice evaluate în funcție de pierderea în greutate și posibilitatea de a găsi un partener.
Comparativ cu pacienții cu suprapondere sau obezitate care nu au suferit operația bariatrică, în rândul celor care au trecut prin această intervenție probabilitatea de a găsi un nou partener sau de a se căsători a fost mai mare.

Studiul a raportat că divorțurile și separările au fost ușor mai frecvente în cazul pacienților post-chirurgie bariatrică. O explicație plauzibilă ar putea fi că adoptarea noului stil de viață la partenerii ce au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică ar putea destabiliza relația de cuplu în anumite cazuri. La fel de posibil, creșterea stimei și a încrederii în sine, îmbunătățirea percepției asupra imaginii corporale la acești pacienți, le-ar putea permite să abandoneze relațiile toxice în care se aflau înainte de operație.

Studii suplimentare sunt necesare pentru a identifica factorii care afectează relația de cuplu în rândul pacienților bariatrici.

Trebuie subliniat faptul că intervenția chirurgicală bariatrică nu este urmată în mod automat de disfuncționalitatea relațiilor de cuplu, nefiind stabilită o relație de cauzalitate.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 30-03-2018 | creare: 30-03-2018 | Vizite: 1361
Bibliografie
Relationship changes after bariatric surgery, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180328123926.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Importanța managementului ponderal și al comportamentului alimentar post-chirurgie bariatrică
  • Importanţa banilor în alegerea partenerilor
  • Bărbații și femeile percep infidelitatea diferit
  •