Rolul surselor de zahăr în dezvoltarea obezității infantile

©

Autor:

Rolul surselor de zahăr în dezvoltarea obezității infantile
Studiul prezentat la Congresul European despre Obezitate din Veneția, Italia, sugerează că sursa zahărului este mai importantă decât cantitatea de zahăr în dezvoltarea obezității în rândul copiilor. Cercetarea a arătat că, deși consumul total de zahăr la vârste fragede nu este asociat cu greutatea la vârsta de 10 sau 11 ani, tipul de alimente din care provine zahărul are un impact semnificativ.
Copiii care au consumat o proporție mai mare de zahăr din produse lactate lichide neîndulcite (lapte și lapte bătut) au avut o probabilitate mai mică de a dezvolta supraponderalitate sau obezitate. De asemenea, consumul de zahăr provenit din fructe a fost asociat cu o creștere mai redusă în greutate. În contrast, un consum ridicat de zahăr din gustări dulci, precum prăjituri, dulciuri și băuturi lactate îndulcite, a fost legat de o greutate mai mare.

Studiul, folosind datele din studiul longitudinal GEKCO Drenthe, a inclus 891 de copii, analizându-le consumul de zahăr pe baza unor chestionare completate de părinți la vârsta de 3 ani și evaluându-le greutatea la 10 sau 11 ani. Rezultatele indică faptul că un aport mai mare de zahăr din gustări dulci este legat de un IMC mai ridicat la vârsta de 10 sau 11 ani. Pe de altă parte, un aport mai mare de zahăr din fructe și produse lactate neîndulcite a fost asociat cu un risc mai mic de a dezvolta obezitate.

Această cercetare subliniază importanța alegerii surselor de zahăr în prevenirea obezității infantile, evidențiind beneficiile fructelor și produselor lactate neîndulcite în comparație cu alimentele bogate în zahăr adăugat. Concluzia cercetătorilor este că prevenirea obezității la copii depinde mai mult de tipul de zahăr consumat decât de cantitatea totală a acestuia.

sursa: News Medical

Data actualizare: 14-05-2024 | creare: 14-05-2024 | Vizite: 155
Bibliografie
Understanding the role of sugar sources in development of childhood obesity, link: https://www.news-medical.net/news/20240513/Understanding-the-role-of-sugar-sources-in-development-of-childhood-obesity.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Care sunt efectele privitului la televizor mai mult de 14 ore pe săptămână?
  • Reclamele la alimente modifică prioritățile și preferințele alimentare la copii
  • Obezitatea la adolescenți pusă pe seama scăderii dramatice a consumului de energie
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum