Copiii obezi și supraponderali au un risc ridicat de deficiență de fier

©

Autor:

Copiii obezi și supraponderali au un risc ridicat de deficiență de fier
Un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Leeds din cadrul Școlii de Știința Alimentației și Nutriției a descoperit că copiii și tinerii supraponderali sau obezi sunt semnificativ mai predispuși la deficitul de fier, conform rezultatelor publicate în revista BMJ Global Health. Cercetarea, finanțată de UK Biotechnology and Biological Sciences Research Council, a analizat mii de studii medicale din 44 de țări, implicând persoane sub 25 de ani, unde nivelurile de fier și alte vitamine și minerale au fost înregistrate alături de greutate.
Rezultatele indică faptul că deficitul de fier este prezent atât la copiii subponderali, cât și la cei supraponderali sau obezi, spre deosebire de deficiențele de zinc și vitamina A, care au fost observate doar la copiii subnutriți. Această asociere la copiii supraponderali este atribuită probabil inflamației care perturbă mecanismele de reglare a absorbției fierului.

Impactul deficitului de fier asupra funcției cerebrale la copii include probleme cu atenția, concentrația și memoria și poate crește riscul de condiții precum autismul și ADHD. Deși este recunoscută ca o problemă la adulții cu obezitate, această cercetare este prima care examinează această asociere la copii.

Studiul subliniază, de asemenea, o preocupare crescândă pentru „foamea ascunsă”, o condiție în care deficiențele de vitamine și minerale apar în persoanele supraponderale și obeze care consumă o dietă săracă în nutrienți, dar bogată energetic. Această problemă este asociată cu alimentele ultra-procesate în țările cu venituri mari, în timp ce în țările cu venituri mai mici obezitatea este adesea legată de sărăcie și diete monotoane.

Cercetătorii solicită acum mai multe studii pentru a evalua eficacitatea intervențiilor, cum ar fi îmbunătățirea dietei și creșterea activității fizice, pentru a reduce inflamația și a îmbunătăți starea de fier la copii, și subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare despre deficiențele de micronutrienți și dubla povară a malnutriției și a supranutriției în țările unde există lacune în date.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 16-04-2024 | creare: 16-04-2024 | Vizite: 250
Bibliografie
Obese and overweight children at risk of iron deficiency, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/04/240410112726.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Odihna necorespunzătoare dubleză riscul de apariție a obezității la copii
  • Fumatul în apropierea copilului poate fi la fel de dăunător ca fumatul în timpul sarcinii
  • Copiii obezi sub 8 ani au risc de probleme cardiace serioase
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum