Lipsa activității fizice și statul prea mult așezat accelerează îmbătrânirea biologică
Autor: Costin Oana

La studiu au participat 1500 de femei, cu vârsta cuprinsă între 64 și 95 de ani. Participantele erau înregistrate în cadrul unei cercetări mai ample - Women's Health Initiative – un studiu național, longitudinal, care a vizat factorii determinanți în bolile cronice la femei după menopauză. Femeile au răspuns la o serie de chestionare și timp de 7 zile consecutive au purtat un accelerometru atașat la șoldul drept, pentru a le monitoriza nivelul mișcărilor.
Cercetătorii au observat că la femeile care petreceau mai mult de 10 ore pe zi așezate și nu aveau în fiecare zi o activitate fizică de minimum 30 de minute, așa cum recomandă ghidurile pentru sănătate, telomerii erau mai scurtați.
Telomerii sunt regiunile de la capetele cromozomilor din ADN, care îi protejează împotriva deteriorării și a scurtării. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, în mod natural telomerii devin mai fragili și se scurtează, însă factorii nocivi care țin de stilul de viață, precum fumatul sau obezitatea, accelerează acest proces. În plus, scurtarea telomerilor este asociată cu bolile cardiovasculare, diabetul și unele tipuri de cancer.
Autorii consideră că studiul este primul care a măsurat obiectiv modul în care combinația dintre sedentarism și nivelul de activitate fizică influențează îmbătrânirea biologică.
Studiul a fost publicat în American Journal of Epidemiology.
Sursa: Medical Xpress
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni