Schimbarea obiceiurilor alimentare poate ajuta la combaterea schimbărilor climatice

©

Autor:

Schimbarea obiceiurilor alimentare poate ajuta la combaterea schimbărilor climatice
Renunțarea la produsele de patiserie și la cafeaua consumată dimineața ar putea ajuta la combaterea crizei climatice, arată un studiu condus de cercetători de la Universitatea din Leeds.
Multe alimente și băuturi mai puțin nutritive reprezintă aproape un sfert din emisiile de gaze cu efect de seră legate de dietă, a descoperit echipa de cercetare, după ce a studiat peste 3.000 de alimente generice și 40.000 de produse de marcă.

Studiile anterioare care au identificat alimente cu un impact ridicat asupra mediului au folosit grupuri de alimente foarte largi și le-au legat de estimări brute ale emisiilor de gaze cu efect de seră. Acest lucru a însemnat că, deși au fost utile pentru evidențierea acțiunilor care puteau fi întreprinse la nivel național sau global, au oferit doar îndrumări limitate pentru indivizi și familiile care doresc să limiteze impactul asupra climei al stilului lor de viață.

Cercetarea actuală, publicată în revista științifică PLOS ONE, oferă o imagine mult mai detaliată a impactului dietei unei persoane și a schimbărilor pe care fiecare individ le poate face în obiceiurile alimentare pentru a combate schimbările climatice, îmbunătățind în același timp aportul de nutrienți. Studiul confirmă că dietele nesănătoase tind să fie, de asemenea, dăunătoare pentru planetă. Dulciurile, prăjiturile și biscuiții reprezintă 8,5% din gazele cu efect de seră legate de alimente. Băuturile precum ceaiul, cafeaua și alcoolul contribuie cu 15,1%, un total combinat de 23,6%.

Dietele non-vegetariene au produs cu 59% mai multe emisii de gaze cu efect de seră decât dietele vegetariene. Echipa concluzionează că o dietă sănătoasă bazată pe alimente neprocesate, în mare parte pe bază de plante, este, de asemenea, una durabilă. Ei indică un raport privind schimbările climatice al Comisiei Interguvernamentale pentru Schimbările Climatice, care sugerează că o trecere la o astfel de dietă ar putea preveni aproximativ 20% dintre decesele premature ale adulților, reducând în același timp emisiile de gaze cu efect de seră legate de alimentație cu 80%.

„Acest studiu detaliat confirmă că dietele care sunt mai bune pentru sănătatea planetei sunt mai bune pentru sănătatea noastră personală. De asemenea, ridică mai multe probleme legate de etichetarea alimentelor, deoarece diferitele mărci ale aceluiași produs variază în ceea ce privește impactul asupra mediului.”, declară profesorul Janet Cade de la Facultatea de Știință a Alimentelor și Nutriție a Universității din Leeds.

sursa: News Medical

Data actualizare: 25-11-2021 | creare: 25-11-2021 | Vizite: 46
Bibliografie
Unhealthy diets tend to be bad for the planet, study reveals, link: https://www.news-medical.net/news/20211119/Unhealthy-diets-tend-to-be-bad-for-the-planet-study-reveals.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Conferința ONU privind schimbările climatice: diferențele și conexiunile vitale dintre bunăstare și reziliență, evidențiate de cercetătorii britanici
  •  
     
     
    Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
    Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.