Slow Cookers - aparate de gătit în trend

©

Autor:

Slow Cookers - aparate de gătit în trend

Tehnica de gătit la foc mic a reprezentat dintotdeauna o metodă excelentă pentru prepararea mâncărurilor într-un mod cât mai eficient, astfel încât nutrienții din alimente să nu se piardă. Încă din anul 1950 avea să apară un dispozitiv cu ajutorul căruia mâncărurile puteau să fie gătite la foc mic. Cu toate acestea, la acel moment, majoritatea oamenilor continuau să gătească fără o expunere la foc, cu ajutorul vaselor de lut. Bucătăria modernă a suferit multiple modificări, majoritatea sarcinilor bucătarilor fiind în prezent întreprinse doar cu ajutorul unor unelte care în urmă cu câteva decenii lipseau.

Aparatele Slow Cooker sunt o soluție pentru gătitul sănătos

Cu ajutorul unui astfel de dispozitiv alimentele pot fi gătite la o temperatură mai mică, astfel încât acestea să nu fie supraîncălzite. În acest fel, substanțele nutritive vor fi păstrate, iar alimentele vor fi mai uşor de digerat. Gustul mâncărurilor pregătite va fi cel puțin la fel de bun ca atunci când se gătește la foc mediu sau mare. De asemenea, utilizarea unui Slow Cook poate să constituie un adevărat mod de a trăi sănătos, lucru pe care îl putem deduce dacă urmărim studiile desfășurate în ultimii ani.

Acrilamidele, chimicalele din prăjeli

Ultimele studii au scos la iveală faptul că prin gătirea la foc puternic se poate crea o substanță chimică dăunătoare organismului uman. Acrilamida, căci despre acest compus este vorba, are potențial dăunător sănătății, lucru dovedit de către oamenii de știință, în studiile pe animale. (1)

Care sunt riscurile la care ne supunem, atunci când ingerăm alimente preparate la temperaturi înalte?

Administrația Alimentelor și Medicamentelor (FDA) a emis avertismente către populație, deoarece, conform acestora, acrilamida a provocat cancerul în studiile desfășurate pe animale. Despre acrilamidă se cunoaște faptul că se formează doar atunci când zahărul sau amidonul din alimente se lipesc de un aminoacid, lucru posibil doar atunci când alimentele sunt supraîncălzite. De exemplu, cartofii prăjiți produc acrilamide atunci când sunt gătiți la temperaturi de 148°C-190°C, pentru minimum 10 minute. (2) În schimb, prin gătirea la temperaturi mai mici nu se vor putea produce acrilamide, tocmai din acest motiv fiind considerate sănătoase modalitățile de gătit la abur sau la foc mic.

Beneficiile nu sunt doar cele de ordin medical

Gătitul cu un aparat Slow Cooker va dura mai mult decât în mod firesc, însă fără a fi nevoie de un aport foarte mare din partea celui care foloseşte aparatul, ceea ce într-un final ar putea însemna timp câștigat pentru acesta. Singura sarcină a celui care foloseşte un Slow Cooker este acea de a pregăti alimentele pentru a fi gătite (prin tăierea şi spălarea lor), iar mai apoi de a le introduce în oala de coacere. Alimentele vor fi pregătite la o temperatură de maximum 100°C, pe o perioadă selectată în prealabil de către utilizator. Gătitul la foc mic pe termen lung va transforma anumite alimente în adevărate delicatese, astfel că beneficiile nu sunt doar de ordin medical, ci şi de ordin gastronomic.

Mai puțin ulei, mai puține grăsimi

De regulă, majoritatea aparatelor care gătesc la temperaturi mici sunt create din materiale ne-aderente, ceea ce înseamnă că nu va fi nevoie de foarte mult ulei. De asemenea, atunci când este gătită carne, aceasta îşi va elibera propriul suc, pe măsură ce este pregătită, ceea ce înseamnă că riscurile să se prindă sunt reduse.

Ce se poate prepara cu un Slow Cooker?

Carnea de orice fel ar putea să fie pregătită, frăgezimea oferită fiind imposibil de obținut cu o tigaie. Pot să fie pregătite supe şi ciorbe, sosuri de orice fel, garnituri sau mâncăruri cu garnituri, dar şi deserturi. De fapt, majoritatea felurilor de mâncare preparate în mod normal la temperaturi mari pot fi preparate şi la temperaturi mici.


Data actualizare: 08-06-2019 | creare: 19-11-2018 | Vizite: 1021
Bibliografie
(1) Acrylamide Questions and Answers, link: https://www.fda.gov/food/foodborneillnesscontaminants/chemicalcontaminants/ucm053569.htm
(2) Effects of consumer food preparation on acrylamide formation, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16438318
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un nou studiu demonstrează efectele mentale benefice ale gătitului acasă
  • Cum să gătești sănătos - strategii, trucuri și sfaturi utile
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum