Cum să gătești sănătos - strategii, trucuri și sfaturi utile

©

Autor:

Cum să gătești sănătos - strategii, trucuri și sfaturi utile

Modul în care gătești alimentele le afectează conținutul nutrițional și prin urmare cât de sănătoase se dovedesc a fi pentru sănătate. Cu toate acestea mulți dintre noi nu știm ce putem face pentru ca mesele noastre să fie mai sănătoase. În continuare poți citi mai multe despre cum să gătești sănătos, cum să gătești rapid și sănătos precum și câteva sfaturi pentru a găsi sănătos dacă ai un buget redus.

Sfaturi pentru a găti sănătos

O alimentație sănătoasă reprezintă alegerea potrivită pentru copii și adulți. Mai jos sunt câteva sfaturi pentru a mânca și găti sănătos:

  • Gătește acasă – mâncarea venită direct acasă poate părea o alegere bună mai ales dacă nu ai timp însă dacă alegi să gătești acasă vei avea mai mult control asupra ingredientelor. De asemenea, dacă gătești acasă vei economisi și bani (1)
  • Alege ingrediente simple, de bază – optează pentru legume, fructe, proteine, cereale integrale, nuci, semințe, pește. Pregătește-le în moduri cât mai sănătoase și nu exagera cu sarea și/sau zahărul (2)
  • Evită gătitul la temperaturi prea ridicate – dacă gătești la grătar pe cărbuni sau în ulei încins se eliberează amine heterociclice (HCA) și hidrocarburi policiclice aromatice (PAH). Acestea pot aduce schimbări la nivelul ADN-ului și pot crește riscul de cancer (3, 4, 5, 6)
  • Apelează la metode de gătit cu un conținut redus de grăsimi – alege să gătești prin fierbere, expunere la aburi sau la cuptor pentru a elimina excesul de grăsimi și pentru a preveni expunerea la substanțe chimice nocive (7, 8)
  • Măsoară cu atenție ingredientele – pentru o greutate sănătoasă este indicat să consumi mai multe legume și carne decât carbohidrați. De asemenea, fii atent la cantitatea de ulei, sare și zahăr folosite (9, 10)
  • Evită să gătești carnea sau peștele prea mult – prin gătirea excesivă a cărnii se pot forma compuși cu potențial cancerigen. Folosește un termometru pentru alimente pentru a vedea dacă s-a atins temperatura de gătire. Peștele este gătit la aproximativ 70 de grade Celsius, puiul la 74 de grade Celsius iar carnea de porc la aproximativ 77 de grade Celsius (11)
  • Evită să adaugi prea mult zahăr sau îndulcitori naturali/artificiali – zahărul aduce calorii fără nutrienți. Limitează cantitatea de zahăr adăugat prin folosirea de fructe la prăjituri (12, 13)
  • Redu consumul de grăsimi animale – dacă alegi să mănânci mai puțin unt și brânză, mesele vor fi mai sănătoase deoarece vei reduce consumul de grăsimi saturate (14)
  • Redu consumul de alimente procesate – sosurile din comerț precum și produsele procesate conțin cantități mari de zahăr, sare, grăsimi saturate și aditivi. Evită pe cât posibil consumul acestora (15, 16)
  • Include în alimentație fructe și legume – dacă alegi să consumi fructe și legume de sezon sau chiar și scoase de la congelator crești cantitatea de nutrienți din alimentație (17, 18)
  • Folosește ulei de măsline la gătit – studiile arată că folosirea uleiului de măsline este asociat unui risc mai mic de obezitate și afecțiuni cardiace. De asemenea, reprezintă o alegere mai sănătoasă față de unt sau uleiul de floarea-soarelui (19, 20)
  • Înlocuiește cerealele rafinate cu varianta integrală – alege orez brun în locul orezului alb, paste din cereale integrale și cereale neprocesate pentru micul dejun. Acestea au mai multe fibre și se digeră mai încet, oferind sațietate. De asemenea, reduc riscul de diabet de tip 2 și de boli de inimă (21, 22, 23)
  • Folosește ierburi aromate, condimente, citrice, ceapă și usturoi pentru a da savoare preparatelor – astfel de ingrediente aromatizează mâncarea fără a aduce zahăr, sare, coloranți sau aditivi. Multe dintre ele au și antioxidanți care susțin buna funcționare a sistemului imunitar (24, 25)
  • Redu consumul de sare – prea multă sare în mâncare este asociată cu un risc mai mare de boli de inimă și cancer de stomac. Totuși, trebuie avut în vedere că sarea este utilă însă nu în exces (26, 27, 28)
  • Evită să folosești carne procesată în mâncare – carnea procesată precum bacon sau cârnați din comerț pot oferi aromă unui preparat din legume însă conține grăsimi nesănătoase (29, 30)
  • Evită margarina și sosurile pe bază de margarină sau smântână – grăsimile acestea goale vor crește consumul caloric și contribuie la îngrășare. Folosește lămâie și puțin ulei de măsline ca dressing pentru salate (31, 32, 33)
  • Înlocuiește carnea procesată și grasă cu alternative mai sănătoase precum măslinele, avocado, nucile, semințele, peștele (34, 35)
  • Folosește la gătit lactate cu un conținut redus de grăsimi (lapte, iaurt, brânză) (36, 37)


Sfaturi pentru a simplifica gătitul sănătos

Pentru a putea găti mai sănătos este important să începi ușor. Mai jos sunt câteva trucuri pentru a găti sănătos: (38)

  • Planifică – pentru a te asigura că mănânci sănătos fă-ți un plan pe câteva zile, preferabil pe o săptămână. Planifică 1-2 mese pe zi și câteva gustări. Fii realist. Dacă știi că sari peste cină, nu are rost să planifici un mare festin
  • Ia în calcul toate grupele alimentare – include în meniu fructe și legume, leguminoase, lactate, proteine slabe, grăsimi sănătoase, cereale integrale și redu consumul de zahăr și sare
  • Organizează-te – dacă ai o cămară, frigider și congelator bine puse la punct treaba este terminată pe jumătate. Stabilirea meniului, cumpărăturile și pregătirea mâncării vor fi mult mai ușoare dacă știi unde se află atât alimentele cât și ustensilele necesare
  • Aprovizionează-ți cămara – aici vei depozita alimentele neperisabile precum cerealele integrale (grâu, orez brun, mălai, etc), legume (fasole uscată sau la conservă, linte etc), conserve (roșii, măsline, porumb, mazăre, ciuperci, ton, etc), ulei (de măsline, floarea-soarelui etc), făină, paste, bicarbonat de sodiu, praf de copt, cartofi, nuci, semințe
  • Fă o prioritate din cumpărături și gătit – dacă știi că ai la dispoziție câteva ore, în fiecare săptămână, vei fi mai motivat să gătești sănătos. Pentru unele persoane stabilirea meniului, deci nu gătitutul propriu-zis, poate lua 10-15 minute pe săptămână. De asemenea, poți pregăti anumite alimente înainte de a găti, de exemplu, să porționezi anumite legume sau să toci carnea
  • Evită să mergi la cumpărături pe stomacul gol – astfel, vei cheltui mai mulți bani și vei face alegeri mai nesănătoase (39, 40).


Sfaturi pentru a găti sănătos dacă ai un buget redus

Chiar și cu un buget redus poți găti sănătos. Mai jos sunt câteva recomandări în acest sens: (41, 42)

  • Comandă online și ridică produsele din supermarket – astfel, poți ridicat produsele rapid din magazin și nu vei fi tentat să faci alte cheltuieli sau să alegi produse fast food
  • Fă o listă de cumpărături și respect-o – optează pentru rețete care includ cât mai puține ingrediente sau ingrediente care pot fi folosite în mai multe rețete, de exemplu, cartofi
  • Gătește smart – pregătește mâncare care ține mai multe zile sau lasă o porție și pentru prânzul de la locul de muncă
  • Mergi la piață – cumpără alimente produse local, fructe și legume. Dacă nu sunt transportate din cealaltă parte a țării sau din alte țări vor ține și mai mult
  • Gătește folosind carne mai ieftină – spre deosebire de pieptul de pui sau alte părți populare de carne, porțiunile mai puțin cunoscute sunt mai ieftine, dar la fel de gustoase
  • Mergi la mai multe magazine înainte de a cumpăra ceva – verifică alimentele la ofertă și alege prețurile cele mai bune pentru fructe, legume, cereale, orez, ulei sau conserve
  • Cumpără brandurile generice ale magazinelor – dacă alegi să cumperi orez sau paste cu eticheta magazinului poți plăti cu până la 50% mai puțin decât un brand standard
  • Cumpără alimente de sezon. Acestea sunt mai ieftine, coapte și aromate.


Pregătirea meselor acasă este o modalitate simplă de a te asigura că mănânci sănătos. În plus, preparatele vor fi mai ieftine decât în oraș și ai garanția prospețimii ingredientelor. Deși poate părea complicat și obositor la început ai la dispoziție numeroase trucuri pentru a găti sănătos.


Data actualizare: 23-08-2022 | creare: 23-08-2022 | Vizite: 549
Bibliografie
1. Cooking at home tonight? It’s most likely cheaper and healthier, UW study finds, link: https://sph.washington.edu/news-events/news/cooking-home-tonight-its-most-likely-cheaper-and-healthier-uw-study-finds
2. Increasing intention to cook from basic ingredients: A randomised controlled study, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28526477/
3. Chemicals in Meat Cooked at High Temperatures and Cancer Risk, link: https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/cooked-meats-fact-sheet
4. Dietary Intake of Meat Cooking-Related Mutagens (HCAs) and Risk of Colorectal Adenoma and Cancer: A Systematic Review and Meta-Analysis, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5452244/
5. Acrylamide content in French fries prepared in households: A pilot study in Spanish homes, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S030881461830582X
6. Effect of consumer's decisions on acrylamide exposure during the preparation of French fries, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691521003549
7. The Healthy Cooking Index: nutrition optimizing home food preparation practices across multiple data collection methods, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7321919/
8. Low fat cooking techniques, link: https://www.eatforhealth.gov.au/eating-well/tips-eating-well/low-fat-cooking-techniques
9. Measure ingredients like a pro, link: https://food-guide.canada.ca/en/cooking-skills/measure-ingredients-pro
10. Measuring Protein Content in Food: An Overview of Methods, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7597951/
11. Safe cooking temperatures, link: https://www.canada.ca/en/health-canada/services/general-food-safety-tips/safe-internal-cooking-temperatures.html
12. Does Consuming Sugar and Artificial Sweeteners Change Taste Preferences?, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4500487/
13. The Impact of Artificial Sweeteners on Body Weight Control and Glucose Homeostasis, link: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2020.598340/full
14. Vegetable fat may decrease stroke risk, while animal fat increases it, link: https://newsroom.heart.org/news/vegetable-fat-may-decrease-stroke-risk-while-animal-fat-increases-it
15. NIH study finds heavily processed foods cause overeating and weight gain, link: https://www.nih.gov/news-events/news-releases/nih-study-finds-heavily-processed-foods-cause-overeating-weight-gain
16. Consumption of ultra-processed foods and health outcomes: a systematic review of epidemiological studies, link: https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12937-020-00604-1
17. Fruit and Vegetable Intake: Benefits and Progress of Nutrition Education Interventions- Narrative Review Article, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4644575/
18. Fruits, vegetables, and health: A comprehensive narrative, umbrella review of the science and recommendations for enhanced public policy to improve intake, link: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10408398.2019.1632258
19. Extra virgin olive oil: why it’s healthier than other cooking oils, link: https://theconversation.com/extra-virgin-olive-oil-why-its-healthier-than-other-cooking-oils-176637
20. Consumption of Olive Oil and Risk of Total and Cause-Specific Mortality Among U.S. Adults, link: https://www.jacc.org/doi/full/10.1016/j.jacc.2021.10.041
21. High intake of refined grains linked to higher risk of heart disease and death, link: https://www.bmj.com/company/newsroom/high-intake-of-refined-grains-linked-to-higher-risk-of-heart-disease-and-death/
22. Perspective: Whole and Refined Grains and Health—Evidence Supporting “Make Half Your Grains Whole” , link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7231599/
23. The Effect of Replacing Refined Grains with Whole Grains on Cardiovascular Risk Factors: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials with GRADE Clinical Recommendation, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S221226722030650X
24. The Flavor Rundown: Natural vs. Artificial Flavors, link: https://sitn.hms.harvard.edu/flash/2015/the-flavor-rundown-natural-vs-artificial-flavors/
25. The safety evaluation of food flavouring substances: the role of metabolic studies, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6062396/
26. Cardiovascular and other effects of salt consumption, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4089690/
27. Salt and heart disease: a second round of “bad science”? , link: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)31724-0/fulltext
28. Dietary salt intake and risk of gastric cancer, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24114476/
29. Red and Processed Meats and Health Risks: How Strong Is the Evidence? , link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6971786/
30. New study shows that eating red meat, processed meat increases heart disease risk, link: https://www.nhlbi.nih.gov/news/2020/new-study-shows-eating-red-meat-processed-meat-increases-heart-disease-risk
31. The Contribution of Modern Margarine and Fat Spreads to Dietary Fat Intake, link: https://www.researchgate.net/publication/297736587_The_Contribution_of_Modern_Margarine_and_Fat_Spreads_to_Dietary_Fat_Intake
32. Increases in energy, protein and fat intake following the addition of sauce to an older person's meal, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18840490/
33. How much sugar, salt and fat are in your sauces? , link: https://www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/nutrition/sugar-salt-and-fat/sauces-ooh-saucy
34. The truth about fats: the good, the bad, and the in-between, link: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/the-truth-about-fats-bad-and-good
35. Saturated Fat as Compared With Unsaturated Fats and Sources of Carbohydrates in Relation to Risk of Coronary Heart Disease: A Prospective Cohort Study, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4593072/
36. Biomarkers of dairy fat intake, incident cardiovascular disease, and all-cause mortality: A cohort study, systematic review, and meta-analysis, link: https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1003763
37. The dairy fat paradox: Whole dairy products may be healthier than we thought, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6014779/
38. How to Meal Plan: 23 Helpful Tips, link: https://www.healthline.com/nutrition/meal-prep-tips
39. Don’t Go Grocery Shopping When Hungry! Systemic Signaling in Zinc Homeostasis, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6241266/
40. Fattening Fasting: Hungry Grocery Shoppers Buy More Calories, Not More Food, link: https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/1685889
41. 6 Tips for Eating Healthy on a Budget, link: https://www.cdc.gov/diabetes/healthy-eating-budget.html
42. 19 Clever Ways to Eat Healthy on a Tight Budget, link: https://www.healthline.com/nutrition/19-ways-to-eat-healthy-on-a-budget
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Alimentația sănătoasă, cea mai eficientă metodă de protecție împotriva declinului cognitiv
  • Alternarea între o dietă bogată în grăsimi și o dietă echilibrată poate ajuta la controlarea obezității
  • Mâncarea pentru copiii mici gătită acasă nu este întotdeauna mai bună decât cea cumparată
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum