Gătitul acasă - element esențial al unei alimentații sănătoase, arată un studiu

©

Autor: Redacția ROmedic

Gătitul acasă - element esențial al unei alimentații sănătoase, arată un studiu
Lipsa timpului, necesitatea de a mânca mereu pe fugă și apariția diferitelor locații ce oferă produse de tip fast food ne „obligă” tot mai mult să neglijăm importanța meselor sănătoase, pregătite acasă. Alimentația sănătoasă este un subiect de mare interes în zilele noastre, iar studiile din domeniul nutriției continuă să aducă noi informații sau să explice și să demonstreze aspecte pe care intuitiv știam deja.

În ultima categorie se înscrie și ideea că mâncarea gătită acasă ar fi mai sănătoasă decât cea consumată în oraș. Un studiu observațional longitudinal condus de o echipă de cercetători americani  a fost realizat pe lot de peste 9000 de indivizi cu vârsta de cel puțin 20 de ani. Aceștia au răspuns la un chestionar care viza o serie de comportamente și obiceiuri alimentare (de exemplu: ce au mâncat în ultimele 24 de ore și cât de frecvent au consumat produse fast food în ultimele 30 de zile).

Rezultatele au arătat că există diferențe între consumul de calorii, zahăr și grăsimi între cei care mănâncă acasă frecvent și cei care preferă mai degrabă fast food-ul:
  • 8% dintre participanți își găteau cina acasă cel mult o dată pe săptămână, aceștia consumând pe zi în medie 2301 calorii, 84 grame de grăsime și 135 grame de zahăr
  • 48% își pregăteau cina acasă în medie de 6-7 ori pe săptămână, consumând pe zi în medie 2164 calorii, 81 grame de grăsime și 119 grame de zahăr

În ceea ce privește obiceiurile și comportamentele alimentare:
  • cei care gătesc și mănâncă frecvent acasă au tendința de a folosi mai degrabă materii prime proaspete decât congelate, iar când aleg să ia masa în oraș aleg mai rar să mănânce fast food decât cei care ies frecvent în oraș
  • persoanele care lucrează mai mult de 35 de ore pe săptămână în afara casei gătesc mult mai puțin.

Autorii studiului atrag atenția asupra necesității educării oamenilor despre necesitatea de a-și pregăti mai frecvent mâncarea acasă și de a face alegeri mai sănătoase atunci când merg la cumpărături sau iau masa în oraș. Limitarea consumului de calorii, carbohidrați, zahăr și grăsimi poate preveni obezitatea, o problemă de sănătate publică, care devine tot mai prevalentă.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 29-12-2019 | creare: 19-11-2014 | Vizite: 2177
Bibliografie
Home cooking is a main ingredient in a healthier diet, link: https://www.medicalnewstoday.com/releases/285551.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum să gătești sănătos - strategii, trucuri și sfaturi utile
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum