Un nou studiu demonstrează efectele mentale benefice ale gătitului acasă
Cercetătorii de la Universitatea Edith Cowan din Australia au descoperit că gătitul acasă nu este benefic numai pentru sănătatea fizică, ci și pentru cea psihică.
La studiu au participat un număr de 657 de persoane, a căror sănătate generală, mentală È™i stare de bine au fost analizate în decurs de doi ani, între 2016 È™i 2018, în cadrul unui proiect ce a presupus participarea la lecÈ›ii de gătit. Rezultatul acestei analize a fost observarea unei îmbunătățiri a calității vieÈ›ii a acestor persoane, ce s-a menÈ›inut timp de È™ase luni.
Echipa atribuie succesul acestui program pe seama faptului că persoanele ce au participat la acesta au dobândit, în urma îmbunătățirii priceperii în bucătărie, mai multă încredere în sine. De asemenea, aceÈ™tia au raportat È™i o capacitate crescută de a urma anumite diete, lucru imposibil anterior cursului din cauza nepriceperii la gătit È™i necesității de cumpărare a produselor alimentare din comerÈ›.
Doctorul Joanna Rees afirmă că studiul este important pentru a obÈ›ine o îmbunătățire a stării de sănătate È™i pentru a evita apariÈ›ia unor probleme de sănătate precum obezitatea sau afecÈ›iuni metabolice. Conform acesteia, mâncarea semipreparată pe care oamenii o cumpără din magazine este mai dăunătoare organismului È™i procesată excesiv, spre deosebire de cea gătită în casă.
Oamenii de È™tiință de la Institutul de Cercetare NutriÈ›ională din cadrul universității au un istoric de studii ce au certificat beneficiul consumului de fructe È™i legume pentru starea de sănătate mentală, care a înregistrat o îmbunătățire chiar dacă nu toÈ›i au reuÈ™it să adopte o dietă mai echilibrată în urma programului. În schimb, factorul ce a determinat acest beneficiu a fost reprezentat în principal de dobândirea plăcerii gătitului acasă È™i a unor competenÈ›e gastronomice.
Statistic, la începutul proiectului, majoritatea persoanelor ce au declarat că sunt sigure de felul în care gătesc a fost reprezentată de sexul feminin, un procent de doar 23% din persoanele de sex masculin afirmând acelaÈ™i lucru. DiferenÈ›ele dintre cele două genuri au fost estompate în timp, astfel că raportul neechilibrat iniÈ›ial a devenit unitar.
sursa: Science Daily
La studiu au participat un număr de 657 de persoane, a căror sănătate generală, mentală È™i stare de bine au fost analizate în decurs de doi ani, între 2016 È™i 2018, în cadrul unui proiect ce a presupus participarea la lecÈ›ii de gătit. Rezultatul acestei analize a fost observarea unei îmbunătățiri a calității vieÈ›ii a acestor persoane, ce s-a menÈ›inut timp de È™ase luni.
Echipa atribuie succesul acestui program pe seama faptului că persoanele ce au participat la acesta au dobândit, în urma îmbunătățirii priceperii în bucătărie, mai multă încredere în sine. De asemenea, aceÈ™tia au raportat È™i o capacitate crescută de a urma anumite diete, lucru imposibil anterior cursului din cauza nepriceperii la gătit È™i necesității de cumpărare a produselor alimentare din comerÈ›.
Doctorul Joanna Rees afirmă că studiul este important pentru a obÈ›ine o îmbunătățire a stării de sănătate È™i pentru a evita apariÈ›ia unor probleme de sănătate precum obezitatea sau afecÈ›iuni metabolice. Conform acesteia, mâncarea semipreparată pe care oamenii o cumpără din magazine este mai dăunătoare organismului È™i procesată excesiv, spre deosebire de cea gătită în casă.
Oamenii de È™tiință de la Institutul de Cercetare NutriÈ›ională din cadrul universității au un istoric de studii ce au certificat beneficiul consumului de fructe È™i legume pentru starea de sănătate mentală, care a înregistrat o îmbunătățire chiar dacă nu toÈ›i au reuÈ™it să adopte o dietă mai echilibrată în urma programului. În schimb, factorul ce a determinat acest beneficiu a fost reprezentat în principal de dobândirea plăcerii gătitului acasă È™i a unor competenÈ›e gastronomice.
Statistic, la începutul proiectului, majoritatea persoanelor ce au declarat că sunt sigure de felul în care gătesc a fost reprezentată de sexul feminin, un procent de doar 23% din persoanele de sex masculin afirmând acelaÈ™i lucru. DiferenÈ›ele dintre cele două genuri au fost estompate în timp, astfel că raportul neechilibrat iniÈ›ial a devenit unitar.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 25-03-2022 | creare: 25-03-2022 | Vizite: 401
Bibliografie
Chef’s kiss: Research shows healthy home cooking equals a healthy mind, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220321091919.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Plasticul de mici dimensiuni poate pătrunde în sânge
- După trei nopți de somn insuficient, cofeina aproape nu mai are efect
- Veninul provenit de la păianjenul văduvă neagră, examinat pentru dezvoltarea unor aplicații medicale
- Cum percepi o persoană în funcție de intonația vocii ei? (Studiu)
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum