Cel mai sănatos vas de gătit - cum influențează materialul mâncarea (conform studiilor)

©

Autor:

Cel mai sănatos vas de gătit - cum influențează materialul mâncarea (conform studiilor)

Poate că alegi să mănânci sănătos și eviți pe cât poți aditivii și substanțele toxice. Cu toate acestea, felul în care gătești și mai ales materialul vaselor de gătit poate afecta negativ calitatea preparatelor. Mai jos sunt principalele materiale folosite în producția de vase de gătit alături de câteva precizări pentru fiecare în parte. (1, 2)

Care sunt cele mai periculoase materiale dacă vrei să gătești sănătos?

Majoritatea vaselor de gătit sunt sigure atâta timp cât sunt folosite conform recomandărilor iar apoi sunt curățate însă tot exisă o serie de riscuri legate de anumite materiale. Mai jos sunt câteva dintre cele mai periculoase vase de gătit:

Aluminiu

Vasele de gătit din aluminiu sunt ușoare, relativ ieftine și bune conducătoare de căldură, fiind una dintre cele mai răspândite materiale. În timpul gătitului, aluminiul se dizolvă mai ales de pe vasele vechi sau cojite iar cu cât sunt alimentele gătite mai mult cu atât se va dizolva mai mult aluminiu (alimentele acide precum roșiile sau citricele absorb cel mai mult aluminiu). Se crede că circa 1-2 mg de aluminiu se dizolvă în momentul gătitului iar Organizația Mondială a Sănătății estimează că un adult sănătos poate consuma până la 50 mg de aluminiu pe zi. Se crede că există o legătură între vasele din aluminiu și boala Alzheimer însă studiile au fost neconcludente. (3, 4)

Aluminiu anodizat

Vasele din aluminiu anodizat sunt fabricate prin expunerea aluminiului la curent electric (se depune un strat oxidant). Spre deosebire de vasele din aluminiu, vasele de gătit din aluminiu anodizat este non-adeziv, rezistă la zgârieturi, este durabil și ușor de curățat. Procesul de anodizare reduce scurgerea de aluminiu în mâncare (mai ales în cazul unor alimente precum roșiile sau rubarba). (5, 6, 7, 8)

Cupru

Vasele din cupru conduc bine căldura însă ca și în cazul aluminiului, în momentul încingerii cuprul se scurge pe mâncare. Dacă 1-2 mg de cupru sunt benefice pentru sănătate, în cantități mari, cuprul poate deveni periculos pentru sănătate. Uneori, vasele de cupru sunt acoperite de un strat protector (persoanele alergice ar trebui să evite vasele acoperite cu nichel) care se reduce pe măsură cu trecerea timpului. (9, 10, 11)

Teflon (sau alte suprafețe non-adezive)

Vasele de gătit din teflon și alte suprafețe de politetrafluoroetilena (PTFE) pot elibera fumuri toxice (aceste fumuri pot ajunge în mâncare). Dacă lași mâncarea prea mult pe foc sau dacă stratul protector se degradează, materialul de sub teflon (de cele mai multe ori aluminiu) se poate scurge în mâncare. Deși aceste vase se curăță mult mai ușor, teflonul crește riscul de cancer (12, 13, 14)

Care sunt cele mai sigure materiale pentru a găti sănătos?

Odată ce am exclus materialele cu potențial toxic ridicat pentru sănătate, au rămas materialele cu toxicitate minimă sau cât mai apropiată de zero. Mai jos sunt cele mai sigure materiale pentru a găti sănătos:

Inoxul

Deși există preocupări cu privire la stratul extern (inoxul este o combinație de fier, crom și nichel), inoxul este mult mai bun decât aluminiul sau vasele din materiale non-adezive PTFE iar prețul este moderat prin comparație cu alte vase de gătit sigure. În special în cazul alimentelor acide există riscul de scurgere de crom sau nichel. Pentru a preveni acest lucru este bine să eviți să gătești alimente acide în vase de inox. (2)

Sticla

Vasele din sticlă sunt sigure și non-reactive (nu produc scurgeri în momentul gătirii), fiind potrivite alimentelor acide sau volatile. Singurele neajunsuri ale sticlei sunt greutatea și faptul că nu tolerează schimbările bruște de temperatură. Vasele din sticlă sunt folosite mai ales în cazul gătitului la cuptor (15, 16)

Ceramica

Vasele din ceramică sunt create în totalitate din lut sau corpul este din metal acoperit de un strat de ceramică. Vasele din ceramică sunt sigure cu excepția modelelor acoperite cu un strat protector care conține plumb. În cazul vaselor de calitate, compoziția chimică a vaselor este asemănătoare nisipului, degradarea materialului neafectând sănătatea. Asigură-te că iei vase de gătit din ceramică din magazine cu tradiție în comercializarea acestora (brandurile cu tradiție sunt regulate de legislația europeană și deci există un risc mai mic de a conține substanțe toxice) (9, 17, 18)

Vasele smălțuite

Vasele din oțel sau fontă smălțuite sunt printre cele mai sigure și durabile materiale pentru gătit. Dacă sunt de calitate nu reacționează la temperaturi ridicate însă dacă vezi că emailul a sărit este bine să renunți la acel vas. Vasele de proastă calitate conțin plumb în timp ce vasele bune sunt scumpe, sensibile (sare repede smalțul) și necesită atenție specială în momentul curățării (9, 19)

Lutul

Este sigur, natural, perfect pentru gătit. Asigură păstrarea nutrienților și și este potrivită unor preparate dintre cele mai diverse. Este mai puțin durabil și necesită atenție specială dacă vrei să te țină (20)

Titanul

Vasele din titan sunt non-reactive (la alimente), non-adezive și rezistențe la zgârieturi. Titanul este ușor, conduce greu căldura (de aceea folosește o bază din aluminiu pentru a asigura distribuția uniformă a căldurii). Datorită rezistenței mari, aluminiul nu ajunge în mâncare. Singurul dezavantaj este prețul mare (9)

Siliconul

Un polimer format dintr-un amestec de nisip și oxigen, non-reactiv la temperaturi mai mici de 220 grade Celsius. Nu reacționează la alimente sau băuturi, nu produce fumuri, reziste la fierbinte și la frig, este non-adeziv și rezistent la pete. Este folosit mai ales pentru produsele la cuptor mai ales cozonaci și dulciuri/alimente sărate care necesită coacere (9, 20)

Nu este ușor să mănânci sau să gătești sănătos. Dacă vrei să alegi vase de gătit sănătoase gândește-te atunci când ești la magazin că investești în sănătatea ta și a familiei.


Data actualizare: 18-06-2019 | creare: 18-06-2019 | Vizite: 15861
Bibliografie
1. Cookware Materials- Which is the Best? . https://www.kitchenkapers.com/pages/cookware-materials-and-why-they-matter
2. Stainless steel leaches nickel and chromium into foods during cooking. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23984718
3. Low levels of aluminum can lead to behavioral and morphological changes associated with Alzheimer's disease and age-related neurodegeneration. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26687397
4. Myths about Alzheimer. https://www.alz.org/alzheimers-dementia/what-is-alzheimers/myths
5. Leaching of aluminum from cookwares-A review . https://www.researchgate.net/publication/226624229_Leaching_of_aluminum_from_cookwares-A_review
6. Migration of aluminum from food contact materials to food—a health risk for consumers? Part III of III: migration of aluminum to food from camping dishes and utensils made of aluminum. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5388722/
7. Anxious About Anodized Aluminum? https://www.drweil.com/diet-nutrition/cooking-cookware/anxious-about-anodized-aluminum/
8. What Is Anodizing? https://gizmodo.com/what-is-anodizing-5952887
9. The safe use of cookware. https://cetesb.sp.gov.br/laboratorios/wp-content/uploads/sites/24/2013/11/utensilios_de_cozinha_ingles.pdf
10. IMPACT OF COOKING UTENSILS ON TRACE METAL LEVELS OF PROCESSED FOOD ITEMS. http://www.afst.valahia.ro/images/documente/2013/issue2/full/section3/s03_w09_full.pdf
11. A Follow-Up Study Health Risk Assessment of Heavy Metal Leachability from Household Cookwares. http://www.imedpub.com/articles/a-followup-study-health-risk-assessment-of-heavy-metal-leachability-from-household-cookwares.pdf
12. Teflon and Perfluorooctanoic Acid (PFOA) . https://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/teflon-and-perfluorooctanoic-acid-pfoa.html
13. PTFE-coated non-stick cookware and toxicity concerns: a perspective. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28913736
14. The safe use of cookware . https://www.canada.ca/en/health-canada/services/household-products/safe-use-cookware.html#co
15. What Are the Safest Cookware Options? (Updated for 2019) . https://wellnessmama.com/5148/safest-cookware-options/
16. The Only Types of Cookware You Should Use. https://www.rd.com/food/recipes-cooking/safest-cookware/
17. Hot leaching of ceramic and enameled cookware: collaborative study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6863183
18. Lead toxicity from glazed ceramic cookware. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5135532/
19. What's the safest cookware? https://www.mnn.com/food/healthy-eating/questions/whats-the-safest-cookware
20. How Safe Is Your Cookware? https://www.huffpost.com/entry/how-safe-is-your-cookware_n_1430891
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Slow Cookers - aparate de gătit în trend
  •