Somnul profund este esențial pentru sănătatea inimii

©

Autor:

Somnul profund este esențial pentru sănătatea inimii
Somnul este un element esențial pentru sănătatea umană, iar faza de somn profund joacă un rol deosebit de important în acest context. În această etapă, creierul se recuperează, iar restul organismului pare să se regenereze. O cercetare recentă efectuată de specialiști de la ETH Zurich și Universitatea din Zurich a evidențiat beneficiile somnului profund asupra sistemului cardiovascular. Stimularea țintită cu tonuri scurte în timpul somnului profund a avut ca efect o contracție și relaxare mai viguroasă a inimii, în special a ventriculului stâng, care alimentează majoritatea organelor și extremităților cu sânge arterial bogat în oxigen.
Echipa interdisciplinară de specialiști în cardiologie, condusă de Christian Schmied, a folosit ecocardiografia pentru a demonstra că ventriculul stâng suferă o deformare mai intensă după stimularea nocturnă. Acesta este primul studiu care arată că o creștere a undelor cerebrale în timpul somnului profund îmbunătățește funcția cardiacă. Rezultatele au fost publicate în European Heart Journal.

La studiu au participat 18 bărbați  cu vârste 30-57 de ani, care au petrecut trei nopți neconsecutive în laboratorul de somn. În timp ce subiecții dormeau, cercetătorii au măsurat în mod continuu activitatea lor cerebrală, tensiunea arterială și activitatea cardiacă. Stimularea a fost realizată cu „zgomot roz” (pink noise), o serie de tonuri foarte scurte la anumite frecvențe. Un mecanism de feedback a asigurat că zgomotul era redat la momentul potrivit și se oprea în funcție de modelul undelor cerebrale.

Rezultatele au fost semnificative, chiar dacă grupul de subiecți a fost relativ mic, o caracteristică tipică pentru studiile de laborator privind somnul. În plus, cercetătorii au selectat intenționat doar bărbați pentru a evita variabilitatea cauzată de ciclul menstrual sau menopauza la femei.

Implicațiile acestui studiu sunt vaste, atât pentru cardiologi, cât și pentru sportivi. În medicina preventivă și în sportul de performanță, acest tip de stimulare a somnului profund ar putea îmbunătăți funcția cardiacă și ar putea asigura o recuperare mai rapidă și mai eficientă după antrenamente intense. Cu toate acestea, este esențial să se investigheze mai departe dacă pacienții pot beneficia de acest tip de stimulare a somnului profund.

În prezent, echipa de cercetare caută metode de stimulare mai puternice pentru a avea un impact pozitiv asupra sistemului cardiovascular și intenționează să transfere aceste descoperiri în practică, inclusiv prin înființarea unui start-up numit EARDREAM.

sursa: Science Daily
foto: Un subiect poartă sistemul de stimulare a somnului profund. (Photograph: Stephanie Huwiler & Silvia Hofer / ETH Zurich)

Data actualizare: 09-10-2023 | creare: 09-10-2023 | Vizite: 223
Bibliografie
Increased deep sleep benefits your heart, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/10/231005110805.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Legătura dintre somnul profund și riscul de demență la vârstnici
  •