Spray nazal cu esketamină pentru depresia rezistentă la tratament (studiu)

©

Autor:

Spray nazal cu esketamină pentru depresia rezistentă la tratament (studiu)
Aproximativ o treime dintre persoanele afectate de depresie nu răspund la tratamentele convenționale cu antidepresive, cum ar fi inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI) sau inhibitorii de recaptare a serotoninei și norepinefrinei (SNRI). Depresia rezistentă la tratament (TRD) este asociată cu o rată crescută a comorbidităților, a tentativelor de suicid și a mortalității generale, precum și cu spitalizări mai frecvente. De asemenea, rata recidivei este ridicată, subliniind necesitatea dezvoltării unor terapii eficiente și țintite.
Un studiu clinic de fază IIIb, realizat de Janssen Pharmaceutical Companies în colaborare cu Universitatea din Frankfurt, a comparat eficacitatea a două combinații terapeutice pentru TRD. Un grup a fost tratat cu SSRI/SNRI în combinație cu spray nazal de esketamină, în timp ce grupul de comparație a primit SSRI/SNRI împreună cu quetiapină cu eliberare prelungită. Rezultatele au arătat că esketamina a fost superioară în obținerea remisiunii la săptămâna 8 și în menținerea acestei stări până la săptămâna 32.

Profesorul Andreas Reif, investigatorul principal al studiului, explică faptul că adăugarea unui medicament suplimentar poate fi eficientă în cazurile de TRD. În acest context, esketamina, cunoscută pentru efectele sale analgezice în anestezie, a arătat și un efect antidepresiv distinct. Aproximativ 27,1% dintre pacienții din grupul esketamină au intrat în remisiune la săptămâna 8, comparativ cu doar 17,6% în grupul quetiapină.

Studiul, denumit ESCAPE-TRD Ph 3b, a fost un efort internațional care a implicat 171 de facilități și aproape 700 de pacienți din 24 de țări. Obiectivul a fost de a evalua eficacitatea, siguranța și tolerabilitatea esketaminei în comparație cu quetiapina, ambele fiind administrate în combinație cu terapie SSRI/SNRI continuă. Rezultatele au confirmat eficacitatea superioară a esketaminei pe toate punctele finale ale studiului.

sursa: News Medical
foto: University Hospital Frankfurt

Data actualizare: 06-10-2023 | creare: 06-10-2023 | Vizite: 270
Bibliografie
Esketamine nasal spray superior in achieving remission in patients with treatment-resistant depression,link: https://www.news-medical.net/news/20231005/Esketamine-nasal-spray-superior-in-achieving-remission-in-patients-with-treatment-resistant-depression.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Stimularea magnetică îmbunătățește starea de spirit în cazul bolnavilor de depresie
  • Gazul ilariant, tratament pentru depresiile severe
  •