Statinele asociate cu scăderea riscului de mortalitate datorită COVID-19, într-un studiu major

©

Autor:

Statinele asociate cu scăderea riscului de mortalitate datorită COVID-19, într-un studiu major
Statinele sunt medicamente recomandate în mod uzual pentru prevenirea evenimentelor cardiovasculare datorită capacităţii lor de a scădea nivelul colesterolului seric. Pe parcursul pandemiei, specialiştii au analizat probabilitatea ca statinele să aibe vreo influenţă asupra riscului de mortalitate asociat cu COVID-19. Institutul Karolinska din Suedia a început cel mai mare studiu populaţional din acest domeniu. Publicat în Plos Medicine, acesta indică faptul că tratamentul cu statine scade uşor mortalitatea din COVID-19.

Cunoscând efectele acestora asupra coagulării şi sistemului imun, o mulţime de oameni de ştiinţă şi medici şi-au pus întrebarea dacă statinele ar fi utile şi în COVID-19. Primele studii nu au putut oferi un răspuns clar, deoarece principala lor limită a fost includerea exclusivă a pacienţilor spitalizaţi. Cercetătorii de la Institutul Karolinska nu au reuşit doar să depăşească acest neajuns, ci au demarat chiar cel mai amplu studiu de până acum pe tema statinelor şi influenţei lor asupra COVID-19. Utilizând date din diverse registre, autorii studiului au observat starea de sănătate a 963876 locuitori din Stockolm cu vârste peste 45 ani în perioada Martie-Noiembrie 2020. Rezultatele au la bază analiza prescripţiilor medicale şi a registrului de cauze de deces. S-a acordat atenţie mai multor variabile printre care diagnosticele deja cunoscute. S-a dovedit că statinele diminuează uşor rata mortalităţii şi această corelaţie variază destul de puţin în diverse grupuri de risc.

„Rezultatele noastre sugerează faptul că statinele ar putea avea un efect profilactic moderat faţă de mortalitatea din COVID-19.” afirmă Rita Bergqvist, coautor al studiului. Vor fi necesare studii randomizate pentru a confirma această relaţie de cauzalitate. „În principiu, descoperirea noastră susţine utilizarea continuă a statinelor în afecţiuni cardiovasculare şi hipercolesterolemie în paralel cu recomandările curente din pandemie.” adaugă Viktor Ahlqvist, doctorand în Departamentul de Sănătate Publică Globală al Institutului.

O limită a studiului este implicarea datelor legate de prescripţiile medicale fără a urmări cum le respectă pacienţii. De asemenea, cercetătorii nu au reuşit să analizeze unii factori de risc precum fumatul sau indicele de masă corporală.

sursa: Science Daily
foto: Getty Image, News Karolinska Institutet

Data actualizare: 20-11-2022 | creare: 25-10-2021 | Vizite: 748
Bibliografie
Statins linked to reduced risk of death from COVID-19 in major population study, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/10/211014141847.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Antivirale naturale (alimente) - eficiente împotriva coronavirusului?
  • Tratament COVID-19 în New York: vitamina C
  • COVID-19: Terapia cu plasmă convalescentă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum